Холандецът Роналд Куман потвърди, че ще поеме треньорския пост във Валенсия, въпреки че все още няма подписан договор с клуба. Куман наблюдава снощното поражение на тима с 1:5 от Реал (Мадрид) на собствен терен. Тимът беше воден в тази среща от Оскар Фернандес, треньор на втория отбор, след като в понеделник ръководството уволни Кике Санчес Флорес.

"Нямам подписан договор, но съм постигнал споразумение. Контрактът ще бъде за две години и половина или до лятото на 2010-а година", каза холандският специалист на пресконференция. В момента той е треньор на ПСВ Айндховен, където е на работа от 2006-а година.

Управляващият директор на холандския шампион Ян Рекер пък заяви, че клубът приема решението на Куман да се премести на работа в Испания и няма да му прави никакви пречки.

"Ние се срещнахме с хора от ръководството на Валенсия, разговорите ни продължиха близо 4 часа и половина. Приехме тяхното предложение за финансова компенсация за прекратяването на договора на Куман", каза Ян Рекер пред холандските журналисти.

В Испания президентът на Валенсия Хуан Солер даде повече яснота около ситуацията пред местната телевизия Канал Плюс: "Има някои съвсем малки детайли, които трябва да се уточнят и това ще стане днес или най-късно утре. Смятам, че подписването вече е въпрос на формалност и ние имаме нов треньор".

44-годишният Куман имаше доста сериозен конфликт миналата година с президента на ПСВ Фриц Шуйтема, който го нападна за пропиления точков аванс в първенството и драматично спечелената титла. Първото му изпитание на треньорската скамейка на Валенсия ще бъде във вторник в Шампионската лига като домакин на Розенборг (Норвегия), като именно поражението от този съперник беше една от причините за отстраняването на Кике Санчес Флорес.