Барселона спечели по категоричен начин дербито срещу Реал Мадрид на „Сантиаго Бернабеу“. Каталунците тотално доминираха срещу своя съперник и крайният резултат 4:0 е най-малкото, с което „белия балет“ се размина. Барселона демонстрира насред испанската столица, че няма „Меси зависимост“. „Блаугранас“ се възползва в максимална степен от дезориентираната и слаба продукция на своя съперник. Луис Енрике надигра по всички показатели Рафаел Бенитес. Реал Мадрид не загатна по никакъв начин за играта, която демонстрира от началото на сезона. Голямата звезда на „кралете“ Кристиано Роналдо отсъстваше от терена и изобщо не загатна за огромния си потенциал. В същото време, Неймар и Луис Суарес показаха, че могат да правят шоу и без най-великия футболист в съвременния футбол – Лионел Меси.

Когато Барселона удари, Мадрид заглъхва. Каталунците удариха шамар на своя основен опонент за титлата. „Блаугранас“ завзе и двете крепости в Мадрид за 12 кръга. Битката в Примера дивисион се намира в много ранен етап и преднината от 6 точки за Барселона не е голяма, защото са изминали само 12 кръга. Крайният резултат в Ел Класико обаче винаги дава отражение на играта на двата отбора в следващите им мачове.

Барселона изнесе поредния си спектакъл на „Сантиаго Бернабеу“, който вече не е толкова негостоприемен. Преди шест години Барселона удари с 6:2 Реал насред Мадрид. Сега успехът не бе в същото цифрово изражение, но с оглед представянето на двата отбора на терена, каталунците демонстрираха много по-сериозното си превъзходство срещу своя съперник.

Изглежда Рафаел Бенитес се подведе по желанието на феновете на Реал Мадрид и излезе с доста офанзивен състав, но това даде голяма свобода на играчите на Луис Енрике, които се възползваха от огромните празни пространства в половината на „белия балет“. Бенитес извади от титулярния състав Каземиро (анкета на вестник „Марка“ два дни преди Ел Класико показа, че е такова желанието и на по-голямата част от привържениците на отбора) и на хартия Реал Мадрид изглеждаше наистина много заплашително в нападение. „Кралете“ обаче загубиха центъра, където се очакваше да имат голямо превъзходство с оглед присъствието в тази зона на терена на Лука Модрич, Тони Кроос, Хамес Родригес и Гарет Бейл. Напротив, Барселона преминаваше през тази част от терена без никакви проблеми. Първият гол във вратата на Кейлор Навас е доказателството за това, че играчите на Реал Мадрид не пресираха съперника си и му оставиха изключително много пространство. При изграждането на атаката топката премина през десет от футболистите на Луис Енрике, които си размениха 40 последователни паса. Барселона се възползва по чудесен начин от подобни подаръци и го доказа. Третият и четвъртият гол също бяха реализирани след недостатъчно активната игра на Реал Мадрид в средата на терена и свободата на действия, които имаха възможност да осъществят играчите в „синьо-червено“. От началото на сезона Реал Мадрид изтъкваше на преден план своята стабилна защита, но тя бе излязла във „ваканция“ по време на Ел Класико. Андрес Иниеста за пореден път доказа, че е един от гениите в съвременния футбол, който обаче не е достатъчно оценен за времето си. Той дирижираше по феноменален начин действията на каталунците. Серхи Роберто е поредният пример за това какви футболисти произвежда Ла Масия. На него му трябваше малко повече време да се наложи в първия състав, но от началото на сезона оправдава думите на Зинедин Зидан, който преди време бе казал, че юношата на Барселона ще се превърне в уникален футболист. Съвсем искрено, легендарният французин си призна, че вижда в Роберто частица от себе си и би го взел в Реал Мадрид.

Луис Енрике надигра Рафаел Бенитес по всички показатели. Треньорът на Барселона от самото начало демонстрира спокойствие и остави Лионел Меси на резервната скамейка, въпреки заряда, който гарантира Ел Класико.

От края на септември, когато Лионел Меси получи контузия в мача срещу Лас Палмас и е извън игра, се говори за това дали Барселона зависи от уникалния аржентинец. Да, определено играта на каталунците е съвсем различна, когато Меси е на терена. На 21 ноември на „Сантиаго Бернабеу“ обаче, Неймар и Суарес показаха, че Барселона няма „Меси зависимост“. Бразилецът, може би се намира в най-добрата си форма, откакто пристигна на „Камп Ноу“. В същото време, уругваецът за поред път демонстрира хищническите си голови умения. Каталунците инвестираха много в 23-годишния талант от Можи дас Крузис и си навлякоха много главоболия извън терена заради неговия трансфер, но всяко едно евро, което са дали за него си заслужава. Канибала? Канибала не е свикнал да остава в сянка. Той винаги се опитва да изпъкне по един или друг начин. В първия му непълен сезон за Барселона той само загатна за това, което може да се очаква от него. Реал Мадрид се превръща в любимата жертва на Суарес. Той вкара победния гол за каталунците в Ел Класико на „Камп Ноу“ през миналия сезон. В реално първия си пълноценен мач на „Сантиаго Бернабеу“, през миналата година той реално направи своя дебют за Барселона в дербито в Мадрид, тъй като бе наказан, намери на два пъти мрежата на Кейлор Навас. 28-годишният голмайстор пасна идеално към състава на Луис Енрике. Той придава съвсем друга визия на играта на Барселона. В негово лице каталунците намериха толкова дълго време търсения централен нападател и нацелиха на 100%. Луис Суарес е роден за стила на игра на Барселона.

Ураганът, наречен „Барселона“ премина през „Сантиаго Бернабеу“ и след 90-та минута във въздуха останаха само белите кърпички символ на желаните промени от феновете на Реал Мадрид. През този сезон голямата цел на каталунците ще бъде да се превърнат в първия отбор, който печели две поредни години трофея от Шампионската лига. На пръв поглед непосилна задача. Но в същото време може ли някой да спре този отбор на Барселона с Лионел Меси, Неймар, Луис Суарес и Андрес Иниеста? Предстои да видим.