Клубовете в първите две дивизии на испанския футбол се съгласиха да дадат допълнителни 200 млн. евро в следващите четири години за подпомагане на останалите испански спортове и аматьорския футбол, споделиха в свое изявление от лигата.

След като подписа колективно споразумение за телевизионни права през 2015, Ла Лига дари 1% от приходите си за спортното министерство на Испания. Той достигна до 2.5% като част от ново съгласие, докато удвои своя принос към националната футболна федерация (РФЕФ) от 1% на 2%. Споразумението идва след осемчасова среща между президента на Ла Лига Хавиер Тебас и президента на местната федерация Луис Рубиалес, които имаха дълъг спор относно това как трябва да бъде ръководен испанският футбол, и спортния министър Ирене Лозано.

„Споразумението ще подпомогне спорта не просто в тези времена на криза, но и занапред. Това е структурна мярка без времеви диапазон, която ще подсили отдадеността на професионалните клубове и Ла Лига с испанския спорт“. Много клубове от първенството пострадоха финансово заради принудителната пауза заради глобалната пандемия от коронавирус и прибегнаха до намаляване на заплатите на своите играчи и треньорски щабове, въпреки че други спортни и непрофесионални клубове също бяха засегнати по време на извънредното положение. Вирусът до момента инфектира повече от 200 000 души в Испания, отнемайки живота на 21 282 от тях.

Ла Лига добавя в изявлението си, че ще допринесе с общо 51 млн. евро на година за спортното министерство в резултат на новата сделка, която ще отидат за „създаването на фонд за подкрепа на организирания спорт, олимпийския и параолимпийския спорт и интернационализацията на спорта“. Увеличението с 1% за РФЕФ ще означава повишение от 17 млн. евро, като общият принос ще достигне 58.7 млн. евро, който ще отиде за „подобряването на инфраструктурата и конкурентноспособността на непрофесионалните лиги“. В изявлението се казва още, че Ла Лига се е съгласила да допринесе с 3.3 млн. евро на сезон за следващите три кампании за извънреден фонд за подпомагане на непрофесионалните играчи.