Испанският вратар Икер Касияс и неговият сънародник – тенисистът Рафаел Надал ще обединят усилията си с благородна цел – борба срещу маларията.

На 20 декември двамата ще изиграят демонстрационни мачове, съответно футболен и тенис, като мястото на събитието ще бъде стадион „Сантяго Бернабеу”.

Касияс и Надал дадоха специална пресконференция, на която обясниха решението си да се застъпят за каузата. Идеята дошла от страна на футболиста на Реал Мадрид, чийто приятел от „Червения кръст” му разкрил проблемите на борбата с маларията още миналата година.

„Взех телефона и се обадих на мениджъра на Рафа. Тогава той играеше на турнира в Шанхай и сподели, че идеята е страхотна. Мислехме да започнем инициативата си още през лятото, но изникнаха проблеми. Така че решихме да го отложим до Коледа, защото тогава могат да се привлекат много хора,” заяви Касияс. Очаква се над 7000 души да посетят събитието.

Тепърва още спортисти ще се присъединят към инициативата, казаха още Касияс и Надал. Вратарят вече е провел разговори с Фернандо Алонсо, а Надал е отправил предложение да се включи към Зинедин Зидан.

Рафаел Надал от своя страна коментира: „Винаги съм обичал да играя футбол и до днес го правя, когато имам време. Все пак нямам възможност често, тъй като трябва да се пазя от контузии.” Касияс обаче не смята, че това ще е проблем:„Аз съм играл срещу него в благотворителния мач Приятели на Зидан срещу Приятели на Роналдо, и той беше доста добър.”

Надал разкри още, че ще започне новия сезон в тениса на 28 декември в Индия. Учуденият Касияс не се сдържа да го попита: „А какво ще правиш на Нова Година?” Рафа просто сви рамене: „Просто ще мине. Вие футболистите сте много романтични…”