Нападателят на Севиля Фреди Кануте използва вчерашната среща от турнира за Купата на Краля с Депортиво Ла Коруня, за да покаже публично съпричастността си към палестинския народ във войната с Израел в ивицата Газа.

Нападателят от Мали вкара втория гол за своя клуб в сряда вечер, след което отдадения мюсюлманин Кануте вдигна футболната си фланелка, за да покаже такава с надпис „Палестина”. Футболистът получи жълт картон, след като се съблече, но това по всяка вероятност не го е притеснило въобще, тъй като целта му е била политическото послание да стигне доколкото се може повече хора.

Кануте не е единственият играч, който изрази публично подкрепата си за палестинците в последните дни. Египетският национал и играч на Ал-Ахли Мохамед Абутрика в отворено писмо показа на личния си сайт съпричастност към палестинския народ.

От израелска страна пък, мачовете от всички местни първенства бяха отложени в понеделник от Футболната Асоциация, като следствие от военната кампания, която в момента тече в ивицата Газа и обстрелванията с ракети в южната част на страната.

Местни футболисти усетиха конфликта пряко, още в най-ранната му фаза. Третодивизионният израелски тим на Апоел Ашкелон отмени своята тренировка, след като ракета попаднала в около точката на дузпата на местния терен и експлодирала, докато играчите се подготвяли да започнат заниманието.