Президентът на полския футболен съюз Гжегож Лато отхвърли обвиненията от щаба на Испания за качеството на тревната настилка на терена на стадион "PGE Arena" в Гданск след снощното равенство 1:1 срещу Италия в мач от група "С" на Евро 2012. Старши треньорът на иберийците Висенте Дел Боске и основният полузащитник Андрес Иниеста се оплакаха, че тревата е била подрязана твърде високо, а игрището е било прекалено сухо. "Това са глупости. Тревата беше с перфектна дължина", заяви Лато, който е носител на "Златната обувка" като най-добър реализатор на Мондиал 1974 в Германия.

"Проблемът дойде от там, че теренът не беше намокрен с преди мача. За това обаче е нужно съгласието и на двата отбора. Испанците искаха да го полеем с вода, но италианците отказаха", обясни той.

Лато каза още, че разбира действията на щаба на "Скуадра адзура", тъй като при сух терен топката се движи по-бавно, а това затруднява традиционната игра на Испания с множество бързи подавания.

"Те бяха напълно ясно, че теренът ще бъде по-бавен. Когато игрището е мокро, топката се плъзга и така се движи по-бързо. За италианците от тактическа гледна точка беше по-добре да отнеме това предимство на съперника и те се възползваха от възможността, която правилника им дава", каза още Лато.