От Прокуратурата на Испания апелираха бившият футболист на Реал Мадрид Чаби Алонсо да бъде осъден на 5 години зад решетките заради данъчни измами.

Днес обвинителите заявиха точния размер на присъда, която ще преследват, тъй като считат 36-годишния оттеглил се испански национал за виновен в укриването на 2 милиона евро от държавната хазна в периода между 2010 и 2012 година.

Възобновиха разследването за данъчни измами срещу Чаби Алонсо

Съгласно тезата на прокурорите Алонсо е използвал компания, базирана на португалския остров Мадейра, за да укрие част от приходите си от имиджови права. Обвинителите освен 5-годишна ефективна присъда настояват и за глоба в размер на 4 милиона евро срещу Алонсо, неговият данъчен съветник Иван Салдуа и мениджърът на португалската компания – Иняси Маестре.

Делото, което се води пред мадридския съд, бе подновено в края на 2017 година, когато съдиите по обжалванията решиха, че фактите срещу Алонсо са подкрепени от „достатъчно силни доказателства”.

Чаби Алонсо, който през миналата година сложи край на футболната си кариера, не е първият играч от висок калибър, който си има проблеми с испанската хазна през последните години. Няколко подобни имена вече се признаха за виновни по аналогични обвинения, за да избегнат затвора. Така постъпиха настоящата звезда на Манчестър Юнайтед Алексис Санчес, бившият халф на Барселона Хавиер Масчерано и защитникът на Реал Мадрид Марсело.