Както футболистите получиха почивка след завръщането си в лагера край Варшава от Донецк, хората от треньорския щаб на испанския национален отбор също имат възможност да се откъснат от ежедневната работа.

Така например старши треньорът Висенте дел Боске се затвори в стаята си, а пред журналистите застана помощникът му Тони Гранде. На пресконференцията присъстваха също така физиотерапевтът Хавиер Минано, треньорът на вратарите Хосе Мануел Очоторена и Пако Хименес, който се занимава с разузнаването на съперниците. Така хората от втория ред на испанския щаб получиха и своите 15 минути медийна слава.

Гранде, който беше асистент на Дел Боске и в Реал (Мадрид), даде очаквани отговори за предстоящия полуфинал на Европейското първенство по футбол срещу Португалия, както и за Кристиано Роналдо.

Доста по-интересно беше, когато журналистите попитаха как той и щабът като цяло запазват в добро състояние и мотивирани играчи като Хуан Мата, Фернандо Йоренте и Виктор Валдес, които са титуляри в своите клубни отбори, но нямат нито минута на това първенство.

"Хората, които не играят, винаги са в трудна ситуация, каза с дрезгав глас 64-годишният помощник на Дел Боске. Ние сме наясно, че тези хора с години са били и още са важна част от своите клубове. И освен това, спокойното им поведение тук показва какви професионалисти са. Положителната им нагласа помага за вдигането на духа в целия отбор.“

Треньорът на вратарите Хосе Мануел Очоторена пък се включи в темата за вратарите Валдес и Пепе Рейна, които знаят, че няма как да заемат мястото на Касияс, който освен всичко е и капитан на отбора.

"От ден на ден връзките между тези хора се задълбочават. Понякога е трудно за вратари, които са номер 1 в техните клубове да приемат ролята на резерви в националния отбор. Но тук и тримата работят много здраво и аз гарантирам, че и Валдес, и Рейна в момента са в страхотно състояние“, коментира треньорът на вратарите, който също е бивш национален вратар.

Физиотерапевтът Минано пък заяви, че след мача с Франция вчера на играчите са били раздадени 14 различни програми за възстановяване. Испанците спечелиха с 2:0 срещу Франция и отидоха на полуфинала.

"Десет от играчите са започнали като титуляри във всичките четири мача до момента на първенството. Знаем, че тези играчи също си имат своя лимит, така че ние трябва да ги възстановим. Някои футболисти им се събират по 72 мача на сезон“, обясни още Марино.