Колумбийският нападател Радамел Фалкао бе осъден на 16 месеца затвор от испанския съд, който му наложи и глоба от 9 милиона евро. Присъдите са по двете обвинения срещу играча за данъчните злоупотреби, извършени по време на престоя му в Атлетико Мадрид. Голмайсторът носи екипа на „дюшекчиите“ в периода от 2011 до 2013 година.

Припомняме, че на Фалкао бяха повдигнати обвинения за укриване да данъци от наеми между 2012-а и 2013-а година, както и за злоупотреба с имиджови права.

Испанските магистрати признаха футболиста за виновен, като го осъдиха да заплати глоба в размер на 9 милиона евро и затвор от 16 месеца. Важно е да се отбележи, че Фалкао няма да влезе в затвора.

Причината е, че испанското законодателство предвижда задължително изтърпяване на присъдата „лишаване от свобода“, в случаите, когато се предвиждат две и повече години. При хипотези като тази на Фалкао, когато периодът е по-малък, преценката е на съдиите. При Фалкао наказанието „лишаване от свобода“ ще отпадне веднага щом глобата бъде заплатена.