Испанската футболна лига ще се бори срещу ФИФА и УЕФА, които не разрешават на тима на Гранада 74 да се състезава в Сегунда дивизион, която започва идната събота.

 

Причина за това е, че Гранада 74 не завоюва с игра мястото си във втория ешелон в Испания, а се възползва от нови правила, позволяващи да бъде закупено място в по-горна лига.

 

„Ние вярваме, че те имат правото да бъдат включени в надпреварата и ще направим всички възможно, за да сме сигурни, че те ще започнат шампионата”, заяви президентът на Испанската футболна лига Хосе Луис Астиасаран.

 

Президентът на Гранада 74, който играе в четвърта дивизия, Карлос Марса плати 20 милиона евро за да купи мястото Суидад Де Мурсия в Сегунда дивисион.

 

ФИФА и УЕФА, които са подкрепени от Испанската футболна федерация, твърдят, че няма да позволят да бъде потъпкан един от фундаменталните принципи във футбола.

 

„Клубовете трябва да се класират заради техните спортни резултати на с игра на терена, а не с финансови или търговски операции”, казват световната и европейската централи в общо изявление.

 

До преди няколко години сливанията, продажбите на клубове и преместванията им от един град в друг бяха честа практика в България, включително и в А група. Най-ярък пример за това е преместването на кюстендилския Велбъжд в Пловдив, благодарение на което Локомотив получи място в елита, а по-късно дори стана шампион.