Испанската футболна федерация потвърди, че ще организира нов формат на Суперкупата на страната, който ще се провежда извън Испания от януари следващата година, и разкри промени за Купата на Краля, където ще има по-малко мачове. „Президентът на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес разкри пред членове на събранието на Борда проекта, по който ще работим за променените формати на Суперкупата на Испания и Купата на Краля“, се казва в изявление на федерацията.

„По отношение на Суперкупата, Испанската футболна федерация ще развие формат „Финална четворка“ за турнира, който ще се проведе извън страната през януари. Купата на Краля ще промени също формата си и вече победителите в двойките ще се решават в един мач, който ще се провежда на терена на по-слабия отбор до полуфиналите“, се добавя в него.

През февруари, Рубиалес разкри планове за промяна на формата на Суперкупата – двубоят между шампиона в Ла Лига и носителя на Купата на Краля, който се провежда обикновено в два мача, казвайки, че новият формат на съревнованието ще се провежда през август. Преместването през януари се дължи на това, че първоначалните планове бяха разкритикувани от управляващото звено на Ла Лига поради потенциалния проблем с календара на старта на новия сезон.

Рубиалес вече наруши една традиция в последното издание на Суперкупата. Спорът за отличието се проведе в един мач, а Барселона надигра Севиля с 2:1 в Танжер, Мароко. Той е противник на плановете на Ла Лига да се играят мачове от шампионата извън страната и неговата организация блокира предложение да премести двубоя през миналия януари между Жирона и Барселона в Маями.

Испанската футболна федерация не разкри коя страна ще приеме спора за Суперкупата на Испания. Тя добави, че тимовете, които се състезават в Суперкупата, ще достигнат без игра до 1/32-финалите на Купата на Краля, като всеки кръг без полуфиналите ще се играе в рамките на един двубой на терена на по-непретенциозния от двата съперника. Плановете за двете надпревари трябва да бъдат одобрени от клубовете на извънредно събрание на 29 април.

В сегашния си формат, отборите от Ла Лига започват участието си в Купата на Краля от 1/32-финалите, и финалистите през този сезон Барселона и Валенсия трябваше да изиграят осем мача, за да достигнат до спора за титлата, което сгъсти допълнително цикъла им от срещи през януари и февруари.