Световният шампион Испания започва защитата на Европейската си титла в ролята на суперфаворит на предстоящото първенство в Украйна и Полша. Това е мнението на всички букмейкъри и на по-голямата част от анализаторите. Испания обаче се изправя на Европейското първенство срещу историята и най-големия си конкурент Германия. Историята е против "Ла Фурия", защото досега няма отбор, който е успял да защити титлата си.

Препятствията по пътя на Испания към финала започват още от груповата фаза. Още в първия си двубой испанците ще се изправят срещу Италия, който е непредсказуем отбор. „Скуадра адзура” се намира в тежко състояние, раздиран от много скандали, но италианците са доказали, че могат да се вдигат именно в такава ситуация (справка 2006 година, когато отборът стана Световен шампион по време на аферата Калчополи, която се разигра преди самото начало на първенството). Другите два отбора в групата на испанците определено не са от класата на Италия, но хърватите са много опасни, а ирландците играят за честта си и са способни да объркат сметките на Висенте дел Боске.

Испанците от своя страна са изключително мотивирани да пренапишат историята, а също така да затвърдят хегемонията си от последните четири години.

Селекционерът Висенте дел Боске разполага с достатъчно богат избор от футболисти. Играчите на Барселона със сигурност са амбицирани да спечелят евро титлата, след като претърпяха провал на клубно ниво.

Испания почти изцяло запази състава донесъл Европейската и Световна титла. Трябва обаче да се отбележи, че отсъствието на двама играчи като Давид Вия и Карлес Пуйол ще остави огромна празнина в две от най-невралгичните зони в състава на Висенте дел Боске. Отсъствието на Пуйол може да се окаже по-решаващо. Въпреки това Испания притежава играчи от класата на Иниеста, Шави и Чаби Алонсо. Не случайно националният селекционер на Франция Лоран Блан заяви, че би искал да има поне един играч в състава си като Шави или Алонсо. В контролата срещу Китай, Иниеста показа, че едно негово избухване може да реши даден мач. В атака Испания разполага с Фернандо Торес, който се завръща към добре познатата си игра и отново може да е заплаха за съперниковите отбори.

В контролите Испания не успя да убеди, че се намира в добра форма, но никой от фаворитите не впечатли в представянето си по време на подготвителната фаза за Европейското първенство.

Испания срещу историята. Може би е лудост да се залага за испанците, но те доказаха, че са способни на всичко.