Испанският национален отбор премина като на разходка през първия си мач от Купата на Конфедерациите, съкрушавайки Нова Зеландия с 5:0. Пред полупразните трибуни в Рустенберг, европейският шампион даде сериозна заявка за спечелване на генералната репетиция за Мондиал 2010. За разлика от мача на откриването ЮАР – Ирак (0:0), в този двубой феновете на футбола поне се насладиха на много попадения и красива игра, макар и само от страна на единия отбор.

Нова Зеландия изглеждаше доста объркан, и показа съвсем различно лице от контролата с Италия преди няколко дни. В средата на седмицата новозеландците вкараха три гола и се представиха подобаващо, въпреки че загубиха от Италия с 3:4.

Феноменален старт за Испания направи Фернандо Торес. Нападателят на Ливърпул оправда букмейкърите, които го обявиха за фаворит за голмайстор на целия турнир. Торес се отчете с хеттрик само за десет минути игра – между шестата и 17-та! Не може да се отрече също така, че новозеландската защита също бе много услужлива за постижението на нападателя, като бе заела възможно най-рехава формация.

Целият състав на Испания бе излязъл на терена, за да покаже най-добрия си футбол, като освен Торес, Капдевила центрираше по конец, а Сеск Фабрегас си правеше каквото си поиска. Именно Фабрегас реализира и четвърти гол в 24-та минута, с което на практика можеше да се сложи и точка на срещата. Давид Вия заби последния пирон в мъката на Нова Зеландия още в началото на второто полувреме, с което завърши и головата фиеста.

Най-чистото положение за Нова Зеландия пропиля Джереми Броки, но стражът на Испания Икер Касияс бе най-спокойният човек в мача, може би само след старши треньора на Ла Фурия Висенте Дел Боске. Бившият наставник на Реал Мадрид може да е напълно спокоен за бъдещето на своите национали, които играят великолепен футбол, и не се колебаят да го материализират с попадения.

Испания е лидер в група А с три точки, пред Ирак и ЮАР с по една. Следващите мачове са Испания – Ирак и ЮАР – Нова Зеландия, на 17 юни.