Испания на практика си осигури участието на Световното първенство в ЮАР догодина, след като записа втори успех в рамките на няколко дена срещу коравия отбор на Турция, този път с 2:1.

Победата бе шеста от шест мача в квалификационния цикъл за европейските шампиони, които си осигуриха комфортна преднина на върха в Група 5.

Успехът на „врящия котел” „Али Сами Йен” в Истанбул не дойде никак лесно, след като в 26-тата минута испанците вече бяха догонващи и трябваше да обърнат резултата, а победното попадение падна във втората минута на даденото от съдията продължение на мача.

Резултатът бе открит в 26-тата минута след груба грешка на Марчена. Бранителят на „Ла Фурия Еспаньола” остави една топка, като мислеше, че тя ще бъде уловена от Касияс. Вместо това обаче Тунджай открадна кълбото и подаде към Семих Сентюрк, който без проблеми вкара за 1:0.

При този резултат завърши и първата част, а Испания успя да изравни чак в 62-рата минута чрез Шаби Алонсо, който реализира дузпа, отсъдена за игра с ръка в наказателното поле от страна на Юзулмез.

Испанците бяха на път да загубят първите си точки в кампанията преди да дойде 92-рата минута, в която Давид Гуиса напредна отдясно, справи се с Гонюл и върна към Алберт Риера, който с отличен удар не остави шансове на Демирел и донесе трите точки за еврошампионите.

В друг мач от групата Естония победи Армения с минималното 1:0 след гол на Пури в 84-тата минута.

Босна и Херцеговина победи Белгия с 2:1 след два гола на голаджията на Волфсбург Един Дзеко (12', 14). Почетното попадение за белгийците, които близо половин час играха с човек по-малко, отбеляза Светс в 87-тата минута.

В класирането Испания води с пълен актив от 18 точки пред Босна и Херцеговина с 12 и Турция с 8.

Класиране:

 

1. Испания 18 точки (6 мача)

2. Босна и Херцеговина 12 (6)

3. Турция 8 (6)

4. Белгия 7 (6)

5. Естония 5 (6)

6. Армения 1 (6)