Икер Касияс, Пепе Рейна, Андрес Палоп, Карлес Пуйол, Рубен Де ла Ред, Фернандо Наваро, Серхио Рамос, Жуан Капдевила, Хуанито, Раул Абиол, Алваро Абрелоа, Карлос Марчена, Сеск Фабрегас, Андрес Иниеста, Маркос Сена, Чаби Алонсо, Сантиаго Касорла, Давид Силва, Шави Ернандес, Фернандо Торес, Даниел Гуиса, Серхио Гарсия, Давид Вия, това са имената на новите Европейски шампиони.

Испания показа на Евро 2008, че не случайно винаги е поставян сред фаворитите и само късметът липсваше на предните отбори, които не бяха по-слаби от този, но разликата от сегашните възпитаници на Луис Арагонес е това, че Свети Икер и компания успяха да развалят прокобите, които преследваха отбора.

Настоящият отбор на „ла фурия” първо успя да разбие прокобата на 22-и юни. На тази дата испанците отпадат три пъти след изпълнение на дузпи. През 1986 година от Белгия, през 1996-а от Англия и през 2002 година от Южна Корея.

Четвъртфиналът срещу Италия пак се игра на датата 22 юни. Испания пак беше на четвъртфинал и пак стигна до дузпи! Специалистът в световния футбол по промъкването до титлите отново бе постигнал целта си и със силна игра в защита, а напред каквото стане се стигна до любимите за „скуадра адзура” дузпи. Но този път големият вратар Икер Касияс не остави никакви шансове на италианците и класира Испания на полуфинал срещу Русия.

Край на прокобата 22 юни, край на непреодолимите четвъртфинали, край на твърдението, че Испания няма характер на големите форуми.

Срещу руснаците, Испания трябваше да преодолее другата прокоба, а именно да победи с резервния си жълт екип, който в иберийската страна е смятан за каръшки. Е, срещу Сборная „ла фурия” показа, че може да побеждава и с жълтите си фланелки и то демонстрира много красив футбол, с който не остави никакви надежди на Гуус Хидинк, който пък от своя страна не успя да преодолее проклятието си да стига само до полуфиналите на големите форуми.

Испанският национален отбор преодоля и поличбата, че щом министър председателят Хосе Луис Родригес Сапатеро присъства на мача „ла фурия” ще загуби, но напротив Касияс и компания не оставиха шанс на маншафта.

На финала Испания разби още две прокоби. Най-голямата бе, че нито един отбор след Франция, който през 1984 година печели трофея само с победи, не е постигал такова постижение. Да, но вече е факт. Испания развали магията и спечели титлата от Евро 2008 само с победи.

Другата прокоба, която избраниците на Луис Арагонес развалиха е това, че другите играят, а на края Германия печели. Е, този път маншафта остана с пръст в уста и със сълзи в очите, защото нямаше отговор на испанската игра.

Испания е новият Европейски шампион! Испания излезе от миманса! „Ла фурия” развали прокобите! Испания показа красив футбол, а Торес, Вия, Фабрегас, Касияс и Шави със сигурност ще бъдат фаворити и на Световното в ЮАР през 2010, ако се класират и на Евро 2012 в Украйна и Полша и това е само, защото футболистите на Луис Арагонес са още много млади и бъдещето е пред тях. А, и сега дали някой ще пита Мъдреца от Орталеса защо не е повикал Раул в националния отбор?!

Испанците са новите крале на Европа!