Испания се класира за финала на Евро 2012, след като отстрани Португалия с дузпи. По този начин Ла Фурия е на една крачка от това да влезе в историята. Испанците са на път да постигнат нещо, което дори преди започването на Европейското първенство бе смятано за немислимо, а именно да спечелят за втори пореден път европейската титла. Постижението ще има още по-голяма стойност, защото Испания е и действащият Световен шампион. Запази се и тенденцията Испания да не отпада на полуфинал на голям турнир.

Испанците не сгазиха Португалия, напротив, получи се напълно равностоен мач. При продълженията силите на португалците ги напуснаха и играчите на Висенте дел Боске имаха възможност да спечелят, но се стигна до изпълнението на дузпи. Там се видя колко голям отбор е в действителност Испания. Видя се, че Ла Фурия е един екип и в отбора няма конфликти, а всичко друго е опит за търсене на сензация. Рамос и Пике бяха прегърнати по време на изпълнението на дузпите, а Фабрегас скочи в обятията на Касияс веднага след изпълнението на петия наказателен удар, който донесе победата на Испания. Когато си едно цяло, едно ядро, може да постигнеш много, индивидуално нещата стават по-трудно. Капитанът на световния и европейски шампион Испания Икер Касияс стана първият футболист в историята на футбола със 100 победи с екипа на националния тим.

Кой беше герой за Испания при дузпите? Абсолютно всички играчи на Дел Боске! Не случайно Фабрегас е поискал да изпълнява последната дузпа. Това за пореден път доказва, че Висенте дел Боске разполага с голям брой лидери и във всеки един момент някой от тях е готов да излезе на преден план.

Испания е опреквана на това Европейско първенство, че играе скучно, бавно и дори, че демонстрира футбол от миналия век. Испания обаче стигна на финала, след като допусна само един гол в своята врата и в същото време победи съперници като Франция, Хърватия и Португалия, а на старта на Евро 2012 завърши наравно с Италия. Испания се класира на финала и ако спечели втора поредна европейска титла, със сигурност никой няма да съди Висенте дел Боске и неговите играчи.

Испания чака своя съперник на финала в Киев. Испанците със сигурност си дават сметка, че нито Германия, нито Италия ще е лесен съперник. Испания е на 90 минути от това да влезе в историята и да направи нещо, което до този момент бе смятано за непостижимо.