Логиката възтържествува - Испания е новият Европейски шампион. Чисто футболен, без късмет, без измъчени победи, без каквато и да е помощ. С красив футбол, с голове и доминация на терена. Така се става шампион. Това бе най-логичното нещо, което можеше да се случи на Евро 2008. Който и друг отбор да бе вдигнал купата, нямаше да е нормално и честно.

Германия? Немците едва се измъкнаха от групата след слаба игра и загуба от Хърватия, и все пак победа над Австрия. Труден полуфинал срещу Турция и успех, въпреки далеч по-слабата игра. Безумно слаб финал.

Турция? Измъчените победи на съседите не бяха достатъчно основание за европейска титла. Все в последните минути, все с голяма доза късмет, отстранена Хърватия с едва два точни удара във вратата.

Русия? Братушките направиха два много силни мача, един посредствен срещу Гърция и два безумно слаби срещу Испания. Нямаше как този отбор да стане шампион, а и нямаше да е логично.

Холандия, Хърватия и Португалия? Стабилна игра в групите, но провал в най-важните мачове - елиминациите, защото шампион се става не с три, а с шест мача.

Италия? Много слаб футбол и голяма доза късмет. С един мач Скуадра Адзура излезе от групата, но до там – логично.

Във футбола не винаги логиката е водеща. Не винаги отборът, който е видимо по-силен и постоянен е победител. Този път обаче нещата не стояха по този начин. Този път се случи най-правилното нещо

Шампионът е безапелационен и никой не може и „копче” да каже. Този път и самото име „Германия” не проработи, а и нямаше да е логично.