Един, два, три пъти на четвъртфинал на голям футболен форум. Един, два, три пъти отпадане след дузпи за Испания на датата 22 юни. През 1986 година от Белгия, през 1996-а от Англия и през 2002 година от Южна Корея.

Вчера пак беше 22 юни. Испания пак беше на четвъртфинал и пак стигна до дузпи! Този път срещу Италия. Специалистът в световния футбол по промъкването до титлите отново бе постигнал целта си – да затвори играта до максимум, да унищожи градивното начало на съперника и да стигне до 0:0. Респективно – до бялата точка. „А там имаме един голям Буфон и едни паникьосани испанци” – със сигурност са крояли планове „адзурите“. Но този път големият вратар беше Касияс, а по-здравите нерви бяха тези на иберийците.

Испания се класира за полуфинал! Край на прокобата 22 юни, край на непреодолимите четвъртфинали, край на твърдението, че Испания няма характер на големите форуми. Съдбата възнагради отбора, който повече искаше победата в игровото време. Този, който отправи 21 удара срещу 10 на съперника. Този, който опитваше да стигне до гол, преодолявайки катеначото на специалиста Италия. И този, който спечели 3 победи от 3 мача в предварителната си група.

Провидението помогна на иберийците в този мач, защото си бяха изстрадали това право. Но пътят пред Испания продължава на това Европейско. Сега пред тях е хит № 1 на шампионата - Русия. Едно е сигурно: този път Испания няма как да бие толкова убедително, както в групата – 4:1. И още едно сигурно нещо – двата отбора ще опитват да се победят, а не да се надхитрят. Така че спектакълът е гарантиран.

Испания европейски? Възможно е, но още е рано за фиести. Най-трудното тепърва предстои. Съдбата най-сетне намигна приятелски на „Ла Фурия“, но за евротитлата ще бъдат нужни още много усилия.