Испания обмисля вариант за съвместна кандидатура за провеждането на Световното първенство по футбол през 2018 година със съседна Португалия, съобщи президентът на Испанската футболна федерация Анхел Мариа Вияр.

Вияр разкри тази информация малко след полунощ местно време, когато приключи традиционната Коледна вечеря с журналистите. Той подчерта три приоритета за испанския футбол през новата 2009-а година.

"Първата ни цел е да се класираме за Световното първенство през 2010 година, а втората - да спечелим Купата на Конфедерациите (б.а. първенството ще се проведе през месец юни в ЮАР). Третият ни приоритет ще бъде изграждането на силна и печеливша кандидатура за провеждането на Световното през 2018 година. Аз лично мисля, че трябва да го направим заедно с Португалия. За това обаче ще имаме нужда от благоволението на правителството", заяви президентът на футбола в Испания.

58-годишният Вияр управлява Испанската федерация от 1988 година, а през ноември спечели допълнителен четиригодишен мандат на изборите.

Той е вицепрезидент на УЕФА от 1992 година и на ФИФА от 2000-та. Вияр има претенции и за поста президент на Световната футболна централа, но след като Сеп Блатер реши да се оттегли.

Вияр се обяви против обединение с Португалия за домакинство на Евро 2004, а по-късно загуби Испания загуби борбата за сметка на западните си съседи.