Испания се превърна в едва вторият отбор след Германия, който достигна до три последователни финала на европейски и световни първенства. С победата с дузпи срещу Португалия, „ла фурия“ си осигури място във финала в Киев, който ще е трети пореден за отбора след финалите на Евро 2008 и Мондиал 2010.

В предишните два Испания триумфираше с трофея като в Австрия и Швейцария победи Германия, а в Южна Африка Холандия преклони глава пред Касияс и компания.

До момента единственият отбор, постигал такова постижение бе Бундестимът в периода между 1972-а и 1976 година. Тогава Германия първо печели Европейското първенство в Белгия като на финала побеждава СССР с 3:0. След това на домашния Мондиал в последния мач в Мюнхен Германия победи Холандия с 2:1.

Любопитен факт обаче е, че в третия си пореден финал Бундестимът губи. Евро 1976 се провежда в Югославия, а на финала немците губят след дузпи срещу Чехословакия.

Предстои да видим, дали Испания ще повтори постижението на Германия или ще бъде първият отбор с три поредни титли от големи първенства.

Вижте още любопитни факти след мача между Португалия и Испания:

- Испания достигна своя трети пореден финал на голямо първенство (ЕП – СП - ЕП), като победи Португалия 4:2 след изпълнение на дузпи.

- Добрата серия на Португалия в наказателните удари приключи. Португалците са спечелиха и двете предишни изпълнения на дузпи - срещу Англия на Евро 2004 и Мондиал 2006.

- Испания запази чиста мрежа в четвъртия си пореден мач на Евро 2012, равняващо се на рекорд на Италия (1968-1980).

- Кристиано Роналдо вече е третият португалец с 14 изиграни срещи на ЕП. Постижение, отдало се досега само на Луиш Фиго и Нуно Гомеш.