Полузащитникът на Барселона Шави Ернандес призна, че през лятото е бил на крачка от това да сложи точка на дългогодишната си кариера в клуба.

Бележитият плеймейкър е поредното бижу, пробило си път от първия отбор през портите на младежката академия „Ла Масиа“, а в 16-те си сезона на „Камп Ноу“ спечели общо 22 трофея. Освен това с националния отбор на Испания той вдигна световната и европейските титли и изигра над 100 мача.

Предвид чистката в състава, която се проведе през лятото, Шави също беше решил да напусне, но тогава се намесил президентът на клуба Хосеп-Мария Бартомеу.

„Аз бях взел своето решение. Отивах в Ню Йорк Ред Булс. Всичко беше готово“, разказа 34-годишният ветеран.

„Едно обаждане от Бартомеу промени всичко. Той позвъни на агента ми и му каза, че ме иска тук. Преди да отида на Световното първенство, казах на шефовете, че смятам времето ми тук за изтекло. Не се чувствах полезен и не вярвах, че мога да бъда. След Мондиала Бартомеу ми се обади, а после говорих и с Луис Енрике.“

„Той ми каза, че ще бъда много полезен, че ако се докажа, ще играя. Той вярваше, че все още има хляб в мен и се оказа прав, че ще имаме силна година. Бартомеу ме убеди, това беше решаващо. Вече бях стегнал куфарите за Ню Йорк, където щяхме да отидем с жена ми“, завърши Шави.