Полузащитникът на Реал Мадрид Месут Йозил, който в момента е изцяло концентриран в изявите си с националния отбор на Германия даде интервю за авторитетното испанско издание As. Футболистът говори както за пътя, който е изминал до сега, така и за настоящия си клуб Реал Мадрид.

- Г-н Йозил, бихте ли ни разказали нещо повече за първите Ви стъпки във футбола?

- Като дете играех на едно игрище, което бе обградено от високи огради. По този начин топката никога не напускаше терена, а играта никога не спираше. Зинедин Зидан беше мой идол. Опитвах се да имитирам всяко негово движение. Като по чудо почти винаги успявах.

- Какво харесвахте най-много в Зидан?

- Той бе играч с много качества. Притежаваше прекрасна техника, умееше да играе с глава и имаше хубав завършващ удар. Зидан беше повече от професионалист, винаги помагаше на отбора си.

- Как ще коментирате това, че в Испания Ви сравняват със Зинедин Зидан?

- Никога не съм се сравнявал с него. Гордея се, че съм част от клуб като Реал Мадрид, но Зидан е на много по-високо ниво. Той е постигнал толкова много, популярен е целия свят. Това е нещото, което липсва на мен. Все още трябва да се доказвам.

- Трудно ли Ви беше да се адаптирате към Реал, все пак това е клуб с традиции и с много фенове?

За мен няма разлика дали ще играя в парка или на терена. Искам просто да се забавлявам. Никога не слушам скандиранията, концентриран съм върху случващото се на терена.

Йозил: Това, което ми липсва, са успехите на Зидан

източник: Reuters

- Кога слушате треньорските инструкции и кога си позволявате по-свободни действия?

- Всеки играч трябва да спазва тактическите изисквания и да участва в защитата на отбора. Аз не правя разлика. На тренировките се учим как да играем срещу различните противници. Но, разбира се, всеки футболист понякога си позволя неща, които не са тренирани. Сякаш има нещо като вдъхновение, което идва изведнъж. Виждаш празно пространство, владееш топката и действаш без да мислиш. Всичко е толкова бързо.

- Как действате на терена?

- Мисля преди да взема топката, гледам къде се намират моите съотборници, къде мога да центрирам. Когато играя в Реал или в Германия е лесно, защото всички мислим по един и същ начин. Освен това, за мен има един много голям плюс – и Реал, и Германия играят по една и съща схема. Това е просто великолепно.

- Как отгатвате къде ще са Вашите съотборници по терена, когато играете мач?

- Ежедневно тренираме. Дори с вързани очи пак ще се намерим. Когато Кристиано има пространство пред себе си, и аз му подам топката, това почти винаги е гол.

Йозил: Това, което ми липсва, са успехите на Зидан

източник: Reuters

- Понякога чувствате ли необходимост да си починете от футбола?

- Никога. Имам 2 или 3 седмици ваканция и през цялото време играя футбол с моите приятели. Имам тази необходимост.

- Имате ли футболни топки в дома си?

- Имам няколко в градината.

- А в самата къща?

- Имам само една топка за тенис, с нея се играе по-трудно.

- Бихте ли разказали защо е по-трудно?

- Малките топки са по-трудни за контролиране. Ако играеш 10 минути с такава топка и после вземеш голяма, имаш чувството, че всичко е много по-лесно.