Икер Касияс получи похвали от някои от най-големите вратари на Испания за всички времена, часове преди да изравни сметката си с тази на Луис Арконада от 68 мача с националния екип.

Стражът на Реал Мадрид е пред мач, който ще го направи седми в класацията на играчите с най-много международни срещи и затова предшествениците му не спестиха ласкавите си думи за него.

Едва 25-годишен, Касияс има време дори да стигне абсолютния рекордьор Андони Субисарета, който има 126 мача. „Касияс е невероятен вратар и най-голямото му предимство е, че с всяка година става все хо-добър,” заяви Арконада, който пази за Испания между 1977 и 1985 година. „Той е спокоен, има великолепен рефлекс и, въпреки мнението на някои хора, излиза добре напред. Той ще продължи да чупи рекорди, докато е здрав. Според мен той е нормален, спокоен човек, това също му помага.”

Субисарета игра за Испания между 1985 година и 1997 и е добре запознат с таланта на Касияс. „Срещал съм се с Икар, когато бях член на испанската федерация, и съм тренирал с него,” заяви легендата на Барселона и Валенсия. „Опитах се да му обясня целия процес, както някога Арконада направи с мен. Касияс е много млад и е отличен играч, който ще играе още много мачове. Не го смятам за съперник на моя рекорд. Футболист като него, който се отличава от останалите в такава конкуренция, е просто велик.”

Друг легендарен играч на Барселона Антонио Рамайетес, вярва, че Касияс много прилича на Арконада и продължава традицията на страхотни вратари. „На Икер Касияс винаги може да се разчита, точно както беше с Луис Арконада,” заяви испанският национал от 50-те. „Мисля, че стилът им е еднакъв и ако играеха по едно и също време, нямаше да можем да си изберем. Испания винаги е имала големи вратари.”