„Ще правя като всички, ще играя за Меси“, това казал на Златан Ибрахимович на Хосеп Гуардиола, при краткия си престой в Барселона. Автобиографичната книга на нападателя „Аз Златан Ибрахимович“ разкрива много добре пазени тайни относно живота на шведа и по-специално за времето, в което защитава цветовете на каталунския тим.

Ибра разказва как седмици преди да бъде финализиран трансферът му в Милан, той и тогавашният наставник на Барса Хосеп Гуардиола са имали един много любопитен разговор в офисите на „Камп Ноу“. Там Гуардиола се обърнал към Ибра с думите: „Сега какво ще правим?“, нападателят бил лаконичен и честен: „Ще правя като всички, ще играя за Меси и ти решаваш. Ще работя здраво, а ти ще прецениш къде ще ме ползваш. Зад Меси, до него или на друго място“. Предложението на Ибрахимович обаче не послужило за нищо.

„Меси беше звездата на отбора. Тимът бе негов. Той беше тих и спокоен човек и ми харесваше, но аз също доминирах на терена“, продължава разказа си в книгата Ибра. „Тогава отидох при Гуардиола и му казах, че бих искал да играя в средата на терена. Така започна и войната с Гуардиола. Той спря да ми говори, дори не поглеждаше в очите“.

От този момент насетне четирикратният носител на „Златната топка“ изживява един от най-значимите моменти в кариерата си. Аржентинецът бележи гол след гол и постепенно „превзема територия“ и се оказва крайният победител за сметка на Златан Ибрахимович.

Шведският нападател напуска смазан „Камп Ноу“, а в автобиографията си казва: „Сбъднах една от детските си мечти – да играя в един от най-големите клубове в света“.