Отборът на Спортинг Хихон изненада мнозина специалисти, след като успя да победи с 2:1 гостуващия Атлетик Билбао в мач от първия кръг на Ла Лига за сезон 2016/2017. Баските бяха далеч от формата, която показваха през миналия сезон и засега изглежда началото на кампанията няма да бъде никак леко.

Още преди почивката Хихон профука две чудесни положения, но за сметка на това започна втората част с ранно попадение. В 50-ата минута Бургуи изпрати отлично центриране от корнер, а на около 7-8 метра от вратата Дуйе Чоп бе оставен да засече с безпощадно воле в долния десен ъгъл – 1:0.

Само три минути по-късно домакините отново ликуваха. Мойсес Гомес проби на скорост отляво и с диагонален пас изведе Виктор Родригес почти сам срещу вратаря. От дъгата нападателят стреля технично по диагонала, а топката мина под плонжа на вратаря, за да влети до дясната греда – 2:0.

Нокдаунът за Атлетик можеше да се превърне в нокаут в 60-ата минута. Тогава Енеко Боведа повали противник в наказателното поле и Исмаел Лопес Бланко нямаше търпение да изпълни. Опитният страж Горка Ирайсос обаче запази хладнокръвие и отрази шута, изпратен към центъра на вратата.

Едва след 70-ата минута Атлетик започна да играе по-опасно в предни позиции. Голът за баските падна в 86-ата минута, когато Борха Вигера се оказа най-съобразителен при разбъркване в наказателното поле. За негово нещастие това бе всичко, до което отборът му стигна и така трите точки отидоха в сметката на Спортинг Хихон.