Хесус Писаро е делегат на LaLiga, част от международния отдел за развитие на испанския шампионат. Притежава бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ и магистратура „Спортно право“ от LaLiga Business School. Испанецът отговаря за развитието на бранда „LaLiga“ в Унгария, Румъния, Хърватия и България. Тази седмица Писаро отново бе у нас като специален гост на Балканското изложение на игралната и развлекателната индустрия BEGE 2022. По време на двудневното събитие бяха представени партньорството между Palms Bet и LaLiga, както и общите им проекти.

- Г-н Писаро, за пореден път сте в България. С какви емоции се завръщате тук?

- Винаги ми е приятно, когато посещавам вашата страна. Радвам се, че сега имам възможността да бъда част от BEGE, където бе представено партньорството между Palms Bet и LaLiga.

- През лятото, когато официално бе подписан и представен договорът между двете страни, бяхте тук заедно с бившия испански национал и настоящ посланик на LaLiga Луис Гарсия, което бе голямо събитие. Защо LaLiga избра Palms Bet?

- Ние търсим не само глобални партньори, но и такива на местно ниво. Преговорите преминаха много бързо и гладко, защото двете страни споделяме сходни виждания и идеи. Освен всичко друго, Palms Bet разполага със страхотен екип, което е чудесно. Желанието ни е да развиваме паралелно двата бранда, като достигнем до максимално много хора. Ще бъде чудесно, ако не само успеем да промотираме клубовете от испанския шампионат, но и да помогнем на тези в България да подобрят по някакъв начин представянето си.

- Какво успяхте да свършите до момента и как реално LaLiga вижда сътрудничеството си с Palms Bet през първите няколко месеца?

- Всичко, което сме си поставили като цел с колегите от България досега, е изпълнено. Обявяването на партньорството, пресконференцията и срещата на Луис Гарсия с българските фенове преминаха на много високо ниво. Събитието за ElClassico пък бе едно от най-добре организираните в Европа. Тъкмо това ни бе и целта – да намерим партньори, на които можем да разчитаме. Партньори, с които можем по-бързо, по-лесно и по-успешно да достигнем до феновете на испанския футбол в България. На BEGE 2022 успяхме да представим това сътрудничество и да изненадаме не малко привърженици на различни отбори от LaLiga.

- Със сигурност всички те се вълнуват. Какво предстои в близко бъдеще? Какво още планират да организират двете страни?

- Планираме да запознаем екипа на Palms Bet с нашите проекти като „LaLiga Tech”, „LaLiga Business School”, „LaLiga Grassroots” и др. Целта ни е впоследствие да бъдем полезни и на спортната индустрия в България, като допринесем за нейното развитие. Иска ни се да организираме приятелски двубой в София с участието на клуб от LaLiga и спортна конференция, по време на която да бъдат засегнати теми като мениджмънт, маркетинг, развитие на спортна инфраструктура и пр.

- Споменахте „LaLiga Business School”. Можете ли да ни кажете малко повече за този проект?

- „LaLiga Business School” е част от департамента за образование и развитие на LaLiga, който е отворен за участници от цял свят. Основната идея е да се развият талантите не само в спортно-технически аспект, но и да се подготвят подходящи ръководители на клубовете. За четирите години над 100 души са се сдобили с магистърска степен в специалности като „Спортен мениджмънт“, „Спортен маркетинг“, „Спортно право“ и т.н. Да, LaLiga администрира клубно първенство, но желанието ни е да изградим система, която ще помогне развитието на кадрите на всички нива.

- Идеята да получат клубовете в България ценни знания и съвети от успешна асоциация като LaLiga е чудесна. Каква точно е тази конференция, за която споменахте?

- Желанието ни е съвместно с Palms Bet да организираме събитие, по време на което да се засегнат важни теми като мениджмънта на футболните клубове, връзката им с привържениците, образованието на кадрите, развитието на маркетинга и пр. LaLiga винаги подхожда с огромно уважение към останалите асоциации и федерации, към спортната индустрия като цяло. Наясно сме, че има какво да дадем като добри практики и съвети, но в същото време и самите ние искаме да се учим и развиваме. Затова целта е в добра, приятелска и конструктивна обстановка да проведем събитие, по време на което всеки да допринесе за пълноценното развитие на останалите.

- В Испания бе извършена своеобразна футболна революция със сключването на договора с глобалния инвестиционен фонд CVC и започването на програмата „LaLiga Impulso”. Какво точно представлява този проект?

- В края на миналата година CVC и LaLiga подписаха договор, според който клубовете ще получат близо 2 милиарда евро за развитие на инфраструктурата и нови технологии и други. Целта е всеки един участник в испанския шампионат да подобри в максимално кратък срок положението си. За да се получат средствата обаче, всеки един клуб ще трябва да покрие определени критерии. Когато отговаря на изискванията, даденият отбор ще може да използва парите по начин, по който той желае – да инвестира в нови технологии, да подобри спортната си инфраструктура или пък да се справи със стари задължения.

- В тази връзка доколко LaLiga влияе на испанския футбол и на самото ръководство на клубовете. Има ли власт над тях и техните решения или може само да ги съветва по дадени въпроси?

- Ние имаме влияние най-вече върху икономическата част, свързана с финансовата им ситуация. Иначе всеки клуб сам определя каква да е стратегията му и какво да прави. Голямото желание на LaLiga е участниците в шампионата да са в добра финансова ситуация и да са конкурентоспособни. Самите те обаче решават дали да инвестират в академията си или да купуват играчи. Икономическият контрол, финансовият феърплей е в наши ръце, но останалите неща зависят изцяло от клубовете. Разбира се, отделно от това има и изисквания, които трябва да бъдат покрити, най-вече когато един клуб спечели промоция за елита.

- Не сте за първи път у нас, гледали сте мачове на живо, така че със сигурност имате впечатления от футбола в България. Какво Ви е мнението?

- Със сигурност ще бъде изключително добре за всички, ако се засили връзката между феновете и клубовете. За тази цел обаче трябва значително да се подобри материалната база – както стадионите, така и тренировъчните центрове, да се инвестира повече в академиите и да се дава шанс за развитие на млади играчи. Това е пътят.

- Испания започна ударно участието си на Световното първенство в Катар с победа със 7:0 над Коста Рика, след което завърши наравно 1:1 с Германия. Настроението в родината Ви със сигурност е приповдигнато, но докъде реално може да стигне „Ла Фурия Роха“?

- След внушителната победа над Коста Рика, очакванията в Испания значително се повишиха. Сега, след равенството с Германия, всички са убедени, че този отбор може да стигне далеч. Разбира се, най-важното в момента е да се класираме за следващата фаза. Голямата ни сила се крие в колектива. Луис Енрике успя да изгради атмосфера, в която всеки един се чувства ценен и значим. Разполагаме с много млади и талантливи футболисти, продукт на тимовете от LaLiga, които доказаха, че могат да се съревновават с най-добрите на световната сцена.

- Г-н Писаро, благодарим Ви и до нови срещи. Винаги сте добре дошъл в България!

- Благодаря. За мен бе удоволствие.