Специалистът Хосеп Гуардиола заяви, че не е знаел нищо за футбола преди да се запознае с Йохан Кройф. Както е известно, холандецът почина преди ден, на 24 март, след 5-месечна битка с рака на белите дробове.

Човекът, който направи красивата игра прелестна

„Не знаех нищо за футбола, преди да се запозная с Кройф“, бяха първите думи на Гуардиола, който продължи: „Загубихме един страхотен човек, но не и онова, което ни завеща. Ние имахме шанса да му се наслаждаваме, а той ни остави много неща“.

Ел Класико под знака на Йохан Кройф

„Футболът е много сложен спорт, а един човек става треньор, защото иска да контролира всичко това. Мислиш, че можеш да доминираш с това, което правиш, но това е невъзможно, освен ако не се казваш Меси. А Йохан ни показа как става“.

Кой беше вдъхновяващият Йохан Кройф?

Гуардиола говори и за начина, по който е работел Кройф с играчите си: „По принцип, когато играеш зле, очакваш да ти се скарат, да ти кажат, че трябва да положиш повече усилия, да се бориш повече. А той казваше, че играеш зле, защото тичаш прекалено много“.

ВИДЕО: Финес или просто красивите голове на Кройф

„Кройф ни помогна да разберем футбола. Загубата сега е голяма. Неговите съвети бяха важни. Той винаги казваше да се водим от инстинкта, който никога няма да те излъже“, отбеляза още Гуардиола.

Някои от най-запомнящите се фрази на Кройф

„В момента, когато съм треньор, понякога в определени ситуации се питам какво би направил Кройф и така продължавам напред“, обясни още Гуардиола и сподели: „Кройф ме пазеше, когато започна всичко при мен. Всеки ден ме поставяше на мястото ми. Даде ми много ценни уроци“.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS