Старши треньорът на Барселонa Хосеп Гуардиола даде пространно интервю за сайта на ФИФА дни преди началото на Мондиала на клубовете.

- Г-н Гуардиола вече 3 години сте начело на Барселона и не спирате да жънете успехи. Каква е тайната на вашия успех?

- В действителност няма нищо специално. На първо място трябва да се уважава историята на клуба и след това трябва да се вземат качествени играчи, които да са добър пример за идните поколения.

- Нека да задълбочим малко – още с идването Ви при каталунците се видя, че има разлика в отбора. Как го постигнахте?

- Когато дойдох бях абсолютно непознат за всички, първо се опитах да спечеля доверието на хората. Моята цел бе отбора да полага усилия, да се движи по терена и да играе добре. Тогава хората ще се насладят на истински спектакъл. Не исках да лъжем феновете, да ги караме да приемат лошата ни игра. Само така можехме да се превърнем в наистина голям отбор.

- Спечелихте Шампионската лига. Когато се обърнете назад какво е чувството, което изпитвате?

- Първо беше важно да завършим първи в групата си, след това имахме много тежък мач срещу Реал Мадрид. Самият финал с Манчестър Юнайтед бе може би най-добрият ни мач. В този двубой силите бяха тотално изравнени и затова имаше такъм интерес. И в други мачове сме играли добре, но тази среща бе финал зарядът бе по-различен, емоцията по-силна. Подготовката за тези мачове е по-специална.

- От началото на сезона доста често променяте тактиката, на какво се дължи това?

- Хората говорят за тактика, но всъщност става въпрос за футболисти. Когато говорим за тактика трябва да се има предвид, че имаме противник, който ще направи всичко възможно, за да ни противодейства. А също така трябва да се има предвид, че ако играем дълго време с една схема ще станем твърде лесен съперник.

- Върху вашето професионално развитие влияние са оказали Йохан Кройф и Ариг Саки. Кой друг наставник е повлиял на развитието Ви?

- Най-много научих от Кройф, прекарах 6 години с него и получих много ценни знания. Саки не толкова, защото нямах възможността да играя под негово ръководство. Друг, който даде своя принос за оформянето ми като специалист бе Хуан Мануел Лило.

- Неотдавна Лео Меси ни разказа в детайли какъв е начинът Ви на работа, в това число ни обясни, че сте променили дори режима на хранене на възпитаниците си...

- Когато един човек използва тялото си като средство, с което изкарва прехраната си почивката и правилният режим на хранене са от особена важност. Затова правим всичко възможно играчите ни да почиват пълноценно и да поемат полезна храна.

- Вие премахнахте лагерите преди мач, на какво се дължи това?

- Хората преди да отидат на работа не изкарват предишната вечер затворени в някой хотел. Искам играчите ми да водят нормален живот. Аз не съм пъдар и няма желание да ги следя.