Бившата португалска звезда Пауло Футре разкри пред изданието от своята родина Record, че покойният вече президент на Атлетико Мадрид Хесус Хил е наредил на отбора да падне умишлено в един мач срещу Еспаньол от последния кръг в Испания през сезона 1990-91 година.

В този момент Атлетико е втори в класирането и няма как да помръдне от тази позиция, докато Еспаньол се бори за спасение от участие на бараж.

„Когато бяхме в хотела в Барселона, президентът Хесус Хил дойде при мен и ми каза: „Няма как да бием днес. Кажи на твоите съотборници да не се напъват много.“ За пръв и последен път ми се случи такова нещо“, разказа Футре.

Хил обяснил още на Футре, че тогавашният президент на Еспаньол Хулио Пардо Падрос е дошъл при него, за да уговори резултата от мача, в замяна на трансфер на един футболист.

„Казах на президента, че така няма да стане, даже няма да седна на пейката в този мач. Върви ти да им кажеш на момчетата“, обяснил Футре.

„Преди първия съдийски сигнал Хесус Хил влезе в съблекалнята и каза на отбора да не играе. Моите съотборници не му възразиха, все пак той им плащаше заплатите.“

Атлетико загубил този мач от Еспаньол с 1:3, което на практика запазило мястото на каталунския тим в елитната дивизия на Испания.