Футболистите на елитния испански Леванте изпратиха вчера ултиматум до клуба, в който се казва, че ще предприемат активни действия през следващата седмица, ако не получат дължимите им суми. Клубът от Валенсия се намира в много тежка финансова криза и играчите не са получавали пари.

„Досега мълчахме, но положението стана неудържимо“, заявяват играчите в съобщение, прочетено на пресконференция. „Надяваме се, че може да се стигне до задоволително решение преди мача с Осасуна. Вярваме в добрата воля на борда на директорите, но ако дотогава няма решение, ще действаме с всички сили и ще вземем всички мерки, които сметнем за необходими, за да изискаме онова, което ни се полага по право“, обявиха още те.

Според играчите клубът от град Валенсия им дължи между 60 и 80% от сумите по договорите им от предишния сезон и почти 85% от този. Финансовите проблеми връхлетяха Леванте заради увеличените разходи, по-ниските от очакваното приходи от телевизионни предавания и отлагането на плановете за увеличено финансиране чрез продажбата на стадиона им в центъра на града. От клуба заявиха, че местният общински съвет е обещал да гарантира осигуряването на банков заем, за да му помогне и да уреди дълговете преди продажбата на стадиона, но че това обещание не е спазено.

Италианският треньор на Леванте Джовани де Биази заяви, че се опасява за бъдещето на клуба. „Това е трудна и опасна ситуация, която заплашва съществуването на клуба. Моралът на играчите е накърнен сериозно. Не е лесно да се работи в тази ситуация, но го правим с чест и достойнство“, каза той.