Изказването на Кристино Роналдо, че не се чувства щастлив в Реал Мадрид, скандализира футболната общественост. Редица спортни медии в Испания започнаха да търсят причините, които са подтикнали играча да направи това признание. Каталунското издание sport.es предложи обширен списък с възможните причини.

1. Влошилите се отношения с някои от неговите съотборници – Твърди се, че дружбата между Роналдо и Марсело се е развалила, след като Марсело заявил, че Касияс заслужава да получи „Златната топка“.

2. Семейни причини – Според други слухове на конкретната дата (2 септември) се навършават 7 години от смъртта на бащата на футболиста. Запознати споделят, че португалецът е помолил треньора си Жозе Моуриньо да го пусне, за да почете паметта на починалия си родител, но Специалния е бил категоричен в отказа си.

3. Желанието на Роналдо да получава повече пари – Нападателят има договор с клуба до 2015 година, а възнагражедението му на сезон възлиза на 10 милиона евро. Близки до клуба източници споделят, че португалецът иска да получава много повече.

4. Оферти от други клубове – В последните часове се появи информация, че Пари Сен Жермен и Анжи Махачкала са отправили икономически много привлекателни оферти към нападателя.

5. Златната топка – Стремежът на Роналдо да спечели „Златната топка“ е повече от голям. Португалецът е готов на всичко да пребори конкуренцията на Лионел Меси и по всичко личи, че не смята да отдаде нужното на съотборника си Икер Касияс, който също е сред основните кандидати за престижното отличие след блестящото представяне на вратаря на Евро 2012.