Барселона е клубът, който в световен мащаб дава най-големи заплати на играчите си. До този извод стигна изследване на португалското издание Sporting Intelligence. Изследването се простира върху 14-те най-значими шампионата в света за 2012 година.

Казано по друг начин, се проследява случващото се в 278 клуба, като в Европа изследването обхваща първенствата на Италия, Испания, Англия и Германия. В САЩ погледът е насочен към бейзбола, баскетбола, американския футбол, както и хокея на лед. Всички шотландки футболни лиги, лигата по крикет в Индия, бейзболът в Япония, футболът в Канада и австралийската футболна лига са останалите участници в проучването.

Оказа се, че спортистите в Барселона са най-добре платени, поне за 2012 година, като годишният разход за заплати в тима от „Камп Ноу“ е 6,46 милиона евро на година. Втори в подреждането е Реал Мадрид, който е дал с 600 хил. евро по-малко на играчите си, или 5,8 милиона евро. Манчестър Сити и Челси заемат съответно 3-то и 4-то място. Разходът за заплати при „гражданите“ е 5,5 милиона евро, а „сините“ от Лондон са дали 5 милиона евро.

Пети е Лос Анжелис Лейкърс, който е разходвал 4,6 милиона евро.