Отборът на Еспаньол постигна труден успех над Райо Велекано в мача от 23-ия кръг на Ла Лига. „Лос перикитос“ се наложиха с 2:1 у дома си, след като постигнаха пълен обрат.

Попаденията за победата бяха на Еспаньол бяха дело на Борха Иглесиас, който реализира от дузпа, и Серхи Дардер. Преди тях Абдулай Ба бе дал аванс за Райо.

В класирането Еспаньол натрупа 28 точки на 11-ото място, докато Райо е в зоната на изпадащите, 18-ти, с 23 пункта.

Първата по-любопитна ситуация в мача дойде в 11-ата минута. Адри Емжарда отбеляза във вратата на домакините, но попадение не бе зачетено заради маркирана засада. Последваха бурни полемики, но съдийската бригада бе категорична.

Само 8 минути по-късно Серхи Дардер вкара топката в мрежата на Райо, но отново нулевото реми бе запазено, тъй като страничният рефер бе вдигнал флага си. Главният рефер Приеро Иглесиас посочи, че иска да провери ситуацията с ВАР, а след като изгледа отново положението, потвърди решението.   

Райо поведе с 33 минути игра. При центриране отдясно по атаката, Абдулай Ба бе оставен непокрит и засече за 1:0.

След почивката Еспаньол излезе доста агресивно. Домакините упражниха натиск, като още в 49-ата минута Серхи Дардер намери топката от движение и стреля от дистанция. Изстрелът му бе насочен към горния десен ъгъл на Столе Димитриевски, който изпъкна с отлично спасяване. В 52-ата минута вратарят отново демонстрира класа, като извади коварен удар на Росело. 

Две минути по-късно гредата спаси Райо. Борха Иглесиас нанесе опасен изстрел с глава, но в десния стълб.

Дузпа бе отсъдена в полза на „лос перикитос“ в 70-ата минута. Реферът се подпомогна със системата за видео повторения, за да посочи бялата точка, а Борха Иглесиас се нае с изпълнението и не сбърка за 1:1.

В 87-ата минута Еспаньол вкара топката в мрежата на Райо. Играчите на Руби се отдадоха на радост, но празненствата им бяха помрачени от решението на рефера да прегледа ситуацията с ВАР. След като арбитърът проследи внимателно положение бе категоричен, че гол няма заради засада на Росалес.

Домакините все пак съвториха пълен обрат в петата минута на добавеното време, когато Дардер засече от границата на пеналта пас на Росалес и оформи крайното 2:1.

В следващия кръг Еспаньол гостува на Валенсия, а Райо е домакин на Атлетико Мадрид.