Еспаньол се наложи с минималното 1:0 над Атлетик Билбао като гост в мач от последния 38-и кръг на Ла Лига. Каталунците продължиха добрата си серия в първенството като записаха пети пореден двубой без загуба. Освен това това е и трета поредна победа за възпитаниците на Давид Гайего.

Билбао пък продължава с неубедителните си изяви през сезона и остава 16-и в класирането с актив от 43 точки. Еспаньол засега е 11-и с 49, но може да бъде изместен от Реал Сосиедад, на който обаче предстои тежко гостуване на шампиона Барселона тази вечер.

Каталунците диктуваха темпото на игра и откриха резултата рано-рано. В 9-ат минута Пабло Пиати изпрати чудесно центриране от ъгловия удар и намери Давид Лопес, който надскочи защитата, за да вкара топката под напречната греда с удивителен удар с глава.

В 29-ата минута Леонардо Баптищао профука огромна възможност, достигайки до перфектно центриране в наказателното поле от крилото и пращайки куршум с глава, но съвсем малко над напречната греда.

В 36-ата пък пред Жерард Морено се откри нова страхотна възможност да увои резултата. Той бе чудесно изведен в наказателното поле и стреля, но ударът му беше блокиран от защитник, който се хвърли по невероятен начин на шпагат.

В 59-ата Серхио Гарсия  блесна с прекрасно докосване, с което пое пас в наказателното поле.  Той стреля, но стражът Кепа Арисабалага се намеси добре и спаси.

В самия край на срещата домакините се активизираха в търсене на изравнителното попадение. В 76-ата минута Иниго Лекуе получи прецизно подаване в пеналтерията и стреля, но малко встрани от лявата греда.

Четири минути по-късно Ариц Адурис се отправи удар от малкото наказателно поле, но той не беше достатъчно точен и топката се размина на сантиметри от лявата греда.

В 82-ата Оскар Мелендо опита да застраши вратата на Кепа Арисабалага, но стражът предугади намеренията му и отрази удара с добра реакция. Това е последната по-интересна ситуация до края на срещата.