Дербито на баската област между Ейбар и Реал Сосиедад е под сериозна въпросителна. Причината за това е пожар в сметището Залдибар, който продължава да тлее.

На 6 февруари депото за отпадаъци се срутва и затиска двама работници, които все още не са намерени под развалините. Това е предизвикало пожар, който е причинил замърсяването на въздуха в три града в баската провинция, включително и Ейбар.

Министерството на здравеопазването предупреди жителите да не спортуват на открито, да не проветряват домовете си и през нощта прозорците да бъдат плътно затворени.

Късно снощи двата клуба очакваха решение, но то все още не е дошло. Властите изчакват все още развитието на пожара. Заместник-министърът на здравеопазването Иняки Берарандо обясни на пресконференция в Билбао, че тези мерки са „превантивни“ и че няма риск за здравето на жителите, освен ако няма по-дълга продължителност на пожара.

Днес отново местните власти ще се съберат и проучат всички анализи на експертите. Властите съобщиха, че футболната федерация ще реши дали да отложи двубоя.