Барселона и Реал Мадрид изиграха 233-ото дерби помежду си в събота, а двубоят на „Камп Ноу“ приключи при 1:1. Срещата както винаги бе гарнирана с доста страст и емоции на терена, като столичани претендираха за няколко неотсъдени дузпи в своя полза, докато каталунците могат да съжаляват, че допуснаха изравняване в добавеното време на срещата.

Ето и 10-те фактора според вестник „Марка“, които бяха ключови за крайния изход на срещата:

1. Статичните положения
Успешното им използване отново имаше ключово значение. И двата гола дойдоха по този начин. Барселона има 58 попадения от статични ситуации, откакто Луис Енрике е начело на отбора. Реал Мадрид при Зинедин Зидан може да се похвали с 19. Разбира се, французинът има близо три пъти по-малко мачове (49) спрямо тези на Енрике (144).

2. Големите фигури Луис Суарес и Серхио Рамос
Уругвайският нападател на Барса вече има 4 гола срещу Реал Мадрид, а тази събота за първи път се разписа с глава. Откакто той играе за каталунците, вече има 96 гола за тях. Серхио Рамос, от своя страна, е доказан специалист по отбелязването на важни голове за Реал. Среща Барса дойде и поредният такъв. Това беше второто му попадение на „Камп Ноу“.

3. Иниеста и Модрич
Андрес Иниеста се появи на терена след час игра и от включването му Барселон наложи по-добър контрол над топката. Само за 30 минути на терена той постигна върхово постижение от 96 процента успеваемост на пасовете. Той пропусна само един от 27-те си опита за комбинации. По същия начин беше и Модри за Реал – колосално постижение от 62 опитани и 59 успешни паса. Определено компасът на „белия балет“.

4. Пике и Варан
Двамата направиха добър мач. Пике успя да отнеме 8 пъти топката, докато Варан го стори 10 пъти. В добавка към това испанецът не извърши нито едно нарушение, докато Варан направи само 1 фаул.

5. Заключителните 10 минути
Тук беше ключът към обрата. Реал Мадрид губеше в резултата и тръгна в атака, за да избегне поражението. Между 80-ата и 90-ата минути Реал имаше почти 70 процента владение върху топката. Този натиск доведе и до изравнителния гол. В цялото времетраене на срещата предимството по този показател все пак остана за Барселона.

6. Слабите Меси и Неймар
Двамата на практика липсваха в атаката. Аржентинецът стреля само веднъж точно към вратата – от пряк свободен удар и без да създаде неприятности за Кейлор Навас. Бразилецът пък завърши без точен изстрел. Той имаше една много чиста ситуация, ала изпрати кълбото към небесата. Освен това Неймар беше играчът с най-много загубени топки – цели 25.

7. Кристиано и Бензема нямаха късмет
Двете остриета на Реал нямаха шанс пред гола. Португалецът се включваше живо в играта и завърши мача с три точни изстрела. Французинът тотално се изгуби и не отправи нито един шут.

8. Лукас Васкес и Серхи Роберто
Двамата бяха играчите, които пробягаха най-много километри. Футболистът на Реал покри 11,89 км, докато Роберто беше с 11,57.

9. Барса отново тича много, но Реал беше по-бърз
Това само затвърждава тенденцията през сезона. Десетима от белите футболисти преминаха границата от 30 км/ч, докато само четирима от Барса могат да се похвалят със същото.

10. Провалът на Арда Туран
Турчинът остана на терена до 78-ата минута, когато бе заменен от Андре Гомеш. Целта на Луис Енрике с Туран бе да има по-добър контрол върху топката. Замисълът му не успя, а Туран извърши и фаула, от който дойде изравнителният гол на Реал Мадрид.