Наставникът на испанския национален отбор по футбол Висенте дел Боске е на мнение, че присъствието на вратаря Икер Касияс и халфовете Шави Ернандес и Андрес Иниеста е изиграло ключова роля за уникалния по рода си требъл от две европейски и една световна титли.

„Ла роха“ стана първият тим в историята, който успява да защити трофей от европейско първенство, след като на финала на Евро 2012 премина през Италия с 4:0.

Шави и Касияс вече прехвърлиха 30-те години, а скоро същото ще стори и Иниеста, което породи съмнения, че „ла фурия“ ще съумее да поддържа същото високо ниво в идните години.

„Тези играчи са незаменими“, каза 61-годишният Дел Боске. „Без тях нямаше да има требъл. Сигурен съм обаче, че има играчи, които да заемат техните места заради отличната работа, която вършим с младите.“

„Можете да видите, че олимпийският футболен тим прелива от талант. А в нашия първи отбор има играчи като Санти Касорла и Сеск Фабрегас, които ще трябва да изчакат малко, преди да се нагърбят с по-голяма роля. Естествено, винаги има съмнения, защото малките детайли са решаващи. Например, дузпата на Бруно Алвеш срещна напречната греда и излезе, а тази на Фабрегас удари страничната, но влезе. Имахме късмет, но никога не съм се съмнявал в качеството на моя тим“, обясни испанският специалист.

„Тимът показа, че все още се забавлява, че все още е гладен за успехи. Поведението на тези играчи, особено вътре в тима, беше невероятно. Бяхме заедно 40 дни и нямаше нито един инцидент. Всички, включително и резервите, се движим в една и съща посока“, завърши Дел Боске.