Полузащитникът на Барселона Деко даде откровено интервю пред каталунския спортен всекидневник „Ел Мундо Депортиво”. В него португалецът сподели задоволството си, че е възстановен от травмата си и вече може да помага на отбора. Той обаче призна и притесненията си: докато вечният враг Реал Мадрид печели мач след мач, неговият състав е разкъсван от вътрешни противоречия.

Как се чувстваш обратно в отбора?

Добре. След толкова много време извън терена, не е лесно да се завърнеш, независимо колко добре тренираш. Чувствам се здрав, вече не се притеснявам отново да падам и ставам по терена, най-важното е да побеждаваме. Като цяло се почувствах добре.

Говориш за страх. Чувстваше ли такъв срещу Депортиво?

Когато се завърнеш след контузия, винаги има страх, но веднъж щом влезеш в мача, забравяш за това. Когато топката е в краката ми, друго не ме интересува.

Шави и Иниеста играят много добре напоследък. Притесняваш ли се за мястото си в отбора?

Това не ме притеснява, важното е да вървим напред. По-добре така, отколкото да губим мачове. Ще се боря за мястото си и знам, че ще имам своя шанс. Всички искаме да играем, но също така всички желаем доброто на отбора.

След Щутгарт днес, предстоят два мача срещу Валенсия и Реал Мадрид. Мислиш ли, че титлата може да бъде загубена или спечелена с тези два мача от Примера?

Да, всъщност мисля. Не можем да си позволим да завършим на десет точки зад Реал Мадрид. В никакъв случай! Реал има добър отбор, добър треньор, но мисля, че все ще изпуснат няколко точки. Играчите в Мадрид работят здраво и печелят като вкарват и се защитават добре. Те са по-добри от миналата година. Но вярвам, че и ние сме по-добри, и трябва да го покажем. Ако не успеем, те дръпнат много напред и в един момент ще се окаже, че сме загубили титлата.

Значи казваш, че загуба или равенство ще бъде катастрофа?

Разбира се. Но това важи и за Реал Мадрид. Няма да излезем начело, ако спечелим на „Ноу Камп”, но ще сме само на точка зад тях и ще можем да станем първи във всеки момент. Най-важното е да разберем отговорността си, че задължително трябва да победим Реал Мадрид. Лигата няма да свърши, ако загубим, но ще стане изключително трудно.

Валенсия играе много зле, това ще ви помогне ли?

Това няма нищо общо с нас. В мачове като тези моментната форма не е от значение. Ще ни е трудно да спечелим там. Ще се подготвим, но няма да е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед.

Ти говориш хубави неща за Реал, но Педжа Миятович не прави така по адрес на Барса. Той заяви, че обстановката в съблекалнята на Реал е много по-добра от тази във вашата.

За Барселона само говори добре, че през двата минали сезона, когато Реал бе на дъното, ние не казвахме нищо по техен адрес. Нито футболистите, нито нашите ръководители. Сега самочувствието им порасна, след като спечелиха титлата и са лидери. Но Миятович няма право да говори за нашата съблекалня, защото не знае как стоят нещата в нея. Освен това, той е наясно, че мачовете не се решават в съблекалнята. Той трябва да уважава повече футболистите на Барса, защото сред тях има много големи имена, от които трябва да се притеснява. Ако беше спортен директор на Барса, като Чики (Бегиристайн), щеше да му е позволено да коментира. Но такива думи само ни мотивират още повече.

Треньорът на Реал Мадрид Бернд Шустер каза на пресконференция: „Не ние сме отборът, който не побеждава, това е един друг отбор”. Как ще му отговориш?

Те печелят мачове сега, но първенството е дълго. Думите му са неподходящи, но ми дават допълнителни сили. Тези думи няма да останат без отговор.