Остана да се извърти вторият кръг в само още една от предварителните групи на европейското, но и преди това коментарите започнаха. Както на всяко Евро или световен футболен форум, стартираха сметките преди изиграването на третите срещи в каретата.

Точно на двата големи фаворита Испания и Германия се падна нелеката задача да бъдат арбитри за останалите, а изборът на подход е неприятно задължение. Актуалните световни и европейски шампиони могат с един замах да катурнат може би най-неудобния си съперник Италия и да го изпратят вкъщи. Фактът, че при равенство между два и повече отбори се прави миникласиране по точки и голова разлика само между тях и чак след това се гледа общото статукво, прави сметките за „Ла Фурия“ лесни като за третокласник. Равенство 2:2 между Испания и Хърватия в последния кръг ще направи така, че дори Италия да бие Ирландия с 10:0, няма да продължи напред. Трите тима ще се съберат един до друг с по 5 точки актив, но в миникласирането Испания и Хърватия ще имат по две точки и голова разлика 3:3, а Италия също с две ще е с 2:2. Тогава напред продължават испанците като първи отбор и хърватите като втори, а „скуадра адзура“ ще стяга куфарите за Ботуша. Да не забравяме, че колкото и да са силни, испанците нямат гаранция, че няма да загубят срещу коравите хървати, а това би ги изпратило вън от борда. Това си е риск при честна игра. Дилемата пред Дел Боске ще бъде да запази честта си с игра за победа, или да подложи крак на неудобните „жабари“, с които може да има работа отново на по-късен етап в директните елиминации.

Подобен хамлетовски въпрос може да изникне и пред германците. В случай, че мачът Холандия – Португалия върви към холандска победа, то с едно хиксче срещу Дания Бундестимът ще сложи кръст както на „лалетата“, така и на иберийците. Защото, независимо от победите над тях в предварителната група, момчетата от Ниската земя и компанията на Кристиано Роналдо са по-неприятни евентуални бъдещи съперници, отколкото средният по класа тим на Дания. Фактът, че двубоите са по едно едно и също време трудно може да спре евентуалните комбинатори да осъществят пъклените си планове.

Футболната история помни доста примери на полулегални клубове по интереси. През 1982 година на световното германци и австрийци така елиминираха Алжир. През 2004 година на европейското датчани и шведи си спретнаха съседско 2:2 в тяхна полза и за сметка на Италия. Засегнатите вдигат после врява до Бога, други пък влизат в положението на „договарящите“ се страни и ги оправдават. И всичко утихва до следващия път.

Просто регламентът, както на УЕФА, така и на ФИФА, за предварителните групи е такъв, че позволява подобни игрички. До момента никой не е измислил по-удачна формула за първия етап от предварителни групи с по четири отбора. Затова ръководните фактори във футбола си затварят поне едното око при очевидни нарушения на „феърплея“.

Да видим как ще постъпят сега испанците и германците.