Бъдещето на 8 футболисти на Барселона зависи от новия треньор на отбора, който ще наследи Луис Енрике след края на настоящия сезон.

Най-деликатно изглежда положението с Алеиш Видал, който не успя да убеди с представянето си, че има място в отбора от „Камп Ноу“. В момента той се възстановява от контузия. Видал бе привлечен от Севиля, но не успя да се представи на нужното ниво. Дори принуди Луис Енрике да преквалифицира Серхи Роберто в десен бек. Бъдещето на Видал на „Камп Ноу“ не изглежда никак гарантирано, а целта пред Барселона в момента изглежда намирането на нов десен бек, което още повече увеличава неяснотата относно играча.

Договорът на Жереми Матийо с Барселона изтича през лятото на 2018 година. 33-годишният футболист постоянно е преследван от контузии. Много вероятно е каталунците да се разделят с него по взаимно съгласие и дори да не очакват оферта за него.

Андре Гомеш е едно от двете най-големи разочарования в състава на Барселона от привлечените футболисти през изминалото лято. Той тотално не оправдава доверието, което му се гласува. Луис Енрике често се опитва да му даде шанс, но португалецът не се възползва от възможностите, които се откриват пред него. Той се провали в мача на „Парк де Пренс“ в първия осминафинален мач от Шампионската лига срещу Пари Сен Жермен, който каталунците загубиха с 0:4. Много е вероятно Барселона да се опита да продаде Гомеш през летния трансферен прозорец. Към него има интерес от няколко отбора от Премиършип, както и от Интер, и от Милан.

Най-големият провал в селекцията на Барселона към момента изглежда Пако Алкасер. Нападателят буквално не може да хване ръка, а и не заслужава, защото се провали в моментите, в които е на терена. Той чака повече от половин година преди да отбележи първия си гол за Барселона в официален мач. Нападателят получаваше не малко възможности в началото на сезона, но постепенно тотално отпадна от плановете на Луис Енрике и се превърна в твърда резерва, който влиза много рядко в игра.

Ситуацията около Денис Суарес също изглежда доста деликатна. Халфът получава възможност за изява в Примера дивисион, но все още не му се гласува никакво доверие в Шампионска лига. Полузащитникът играе на приливи и отливи. Към момента по-вероятно изглежда неговото оставане на „Камп Ноу“, но последната дума ще бъде на новия треньор.

Неймар: Сигурен съм, че Меси ще поднови договора си

Жорди Масип сам ще трябва да определи бъдещето си до голяма степен. Той може да остане трети вратар, но почти не получава възможност за изява с първия състав, което поставя много въпросителни относно и неговата ситуация на „Камп Ноу“.

Удължаването на договора на Иниеста се отлага

Барселона почти сигурно ще се опита да продаде Арда Туран след края на настоящия сезон. Към него има много сериозен интерес от два китайски отбора, които са готови да предложат за него оферти от порядъка на 60-70 милиона евро. Каталунците по всичко изглежда, че са склонни да продадат Туран, но последната дума ще бъде на новия старши треньор.