Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви, че националният отбор на Испания няма да бъде допуснат до европейските футболни финали през тази година, ако правителството на страната не престане да се меси в делата на националната федерация по футбол (RFEF). Освен това, всички испански клубове могат да бъдат отстранени от европейските клубни турнири, информира Reuters.

Блатер поясни, че Спортният съвет на испанското правителство (CSD) е принудило футболната федерация да проведе колкото се може по-скоро избора си за президент на централата, докато според регламента на ФИФА той трябва да се състои в края на 2008 година.

От своя страна Спортният съвет настоява президентът на федерацията да бъде избран преди началото на Олимпиадата в Пекин.

По думите на Блатер, в случай на необходимост може да бъде свикано извънредно заседание на комитета на ФИФА само за шест часа, което да вземе решение да отстрани испанските клубове от турнирите в Европа.

Президентът на ФИФА отбеляза също така, че оглавяваната от него федерация вече се е сблъсквала с подобни намеси от страна на правителства на различни страни.

Блатер напомни, че това се е случвало преди с Португалия, но и тогава ситуацията се е разрешила в полза на ФИФА. Подобен проблем имаше и от страна на Гърция, но тогава нещата бяха решени само за срок от 48 часа.

Сеп Блатер изрази увереността си, че случаят с Испания също ще бъде разрешен: „Възникна малък пожар, но все още не са ни нужни пожарникари. ФИФА прилича на ООН, но в нашата организация влизат повече страни и затова сме по-могъщи.”