Атлетик Билбао победи с 3:1 при гостуването си срещу Виляреал, което сложи точка на 31-ия кръг в Ла Лига. Загубата бе трета за „жълтата подводница” в последните им 5 шампионатни срещи, като огромната им преднина в точково отношение и позиции в класирането спрямо баските изобщо не пролича в сблъсъка на „Ел Мадригал”.

Още в 4-ата минута Оскар де Маркос с чудесен пас в коридор изведе Иняки Уилямс в пеналта на домакините, а стражът Серхио Асенхо добре затвори тъмнокожото крило. Уилямс, притиснат до аутлинията, намери начин да върне точката назад, а това откри шанс пред Иниго Кордоба и от десетина метра с диагонален шут нападателят откри – 0:1.

За да бъде още по-тежко за Виляреал, тимът на Хавиер Ревия трябваше да извърши принудителна смяна преди да са изминали и 10 минути игра. Плеймейкърът Пабло Форналс се контузи и това наложи влизането на Роберто Сориано.

Това до голяма степен разстрои играта на „жълтата подводница”, чийто футболисти играеха без ясна визия. След почивката Билбао се възползва от ситуацията и стартира много мощно. В 49-ата минута Раул Гарсия предизвика спасяване от Асенхо след изстрел с глава, а при последвалия корнер Де Маркос също затрудни максимално стража. Секунди по-късно Раул Гарсия получи тънък извеждащ пас от Уилямс и се озова очи в очи с вратаря по диагонал спрямо вратата. Асенхо отрази последвалия изстрел с крак, но нищо не можеше да стори, когато Уилямс дотича и направи успешна добавка – 0:2.

Попадението доведе до осезаемо отпускане в редиците на баските и те платиха цената. В 67-ата минута Карлос Бака се възползва от груба грешка в защитата им, овладя топката на скорост и пресрещнат от вратаря около дъгата я плъзна между краката му – 1:2.

Надеждите на Виляреал бяха попарени 3 минути преди изтичането на редовното време. Раул Гарсия получи твърде много пространство по десния фланг и достави идеалното ниско центриране за Икер Муниан, който се хвърли на шпагат и от 4-5 метра порази целта – 1:3.

В края на мача нервите на Гонсалес Алваро от Виляреал не издържаха и той си заработи втори жълт, съответно червен картон за неспортсменско поведение.

По този начин Атлетик отне възможността на „жълтата подводница” да защити 5-ото си място във временното класиране и то остана притежание на Бетис (49 точки). Виляреал е 6-и с 47, като седмият Севиля е само с точка по-малко. Колкото до Билбао, активът от 39 пункта му отрежда 12-ото място.