Новият треньор на Реал Мадрид Рафаел Бенитес полага неистови усилия да подобри играта в защита на своя тим. Според медиите в испания това е основният фокус на тренировките дотук, тъй като специалистът е на мнение, че добър отбор се става само със солиден защитен вал.

Вестник „Марка“ дори отива по-далеч в описанието на изискванията на Бенитес в това отношение и ги нарича „обсебеност“. Бившият наставник на Ливърпул и Наполи държи изключително много отделните линии да бъдат на точно определено разстояние една от друга, а същото важи и за дистанцията между всеки от бранителите. В момента в Реал важи „законът“ на 10-те метра, което е максималното раздалечаване между играчите независимо от това дали разиграват топката или пресират, за да си върнат владението върху нея.

Според Бенитес тези 10 метра са идеалното оръжие за притискане на опонента, а също и за затваряне празните пространства зад гърба на халфовете. Испанецът е анализирал подробно мачовете на Карло Анчелоти през миналия сезон и е идентифицирал „дупките“ между защитата и полузащитата като основният проблем пред Реал.

Наставникът на Реал съблюдава дали правилото му се спазва с помощта на модерен компютърен софтуер, който измерва дистанциите между играчите по всяко време. Преди всяко занимание той използва графиките, за да даде допълнителни напътствия на играчите.