Баският политик Андони Ортусар също се намеси в набиращия сила политически скандал, който се заформи около искането на Атлетик Билбао и Барселона да играят финала за Купата на Краля в Мадрид.

И двата тима си стиснаха ръцете, че желаят да спорят за трофея на „Сантиаго Бернабеу“, което веднага доведе до остра реакция от пророялистки настроените кръгове в испанската столица.

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес отказа да предостави съоръжението за мача, тъй като очевидно не желае повторение на сцените от 1997 година, когато от говорителите на стадиона звуча химна на Каталуня в чест победата на Барса над Бетис.

Също така Атлетик и Барса имат дълга история с недотам приятни изяви във финални мачове, играни на „Бернабеу“, като през 2009 и 2012 година феновете им дружно освиркваха испанския химн и присъствието на краля.

Ортусар, който е лидер на Баската националистическа партия, обаче не спести нищо на противниците срещу това финалът да се състои в Мадрид. „Флорентино си мисли, че притежава цяла Испания. Мадрид би се радвал да приеме финала, но изглежда Перес не иска каталунски и баски флагове на стадиона си. Във всеки случай няма да ходим там, където не сме желани“, добави Ортусар.