Барселона постигна трудна и много важна победа с минималното 1:0 при домакинството на Еспаньол в мач от 14-я кръг на Примера дивисион.

Барселона бе без голямата си звезда Лионел Меси, който е контузен.

Мачът започна с натиск на домакините, които можеха да поведат още във 2-та минута, когато Шави центрира от корнер в наказателното поле на Еспаньол, където Пике засече топката с глава, но я прати право в ръцете на Карлос Камени.

Последваха нови две опасности пред вратата на Камени, който спаси удари на Педро и Анри.

В 38-та минута съдията Итуралде Гонсалес свири дузпа в полза на домакините, след като Баена задържа Шави в наказателното поле, но останаха сериозни съмнение, че срещу халфа на Барселона не е извършено нарушение.

Дузпата бе реализирана от Златан Ибрахимович, който прати топката в горния десен ъгъл на вратата на Камени, който нямаше какво да направи, въпреки че хвана посоката.

Началото на второто полувреме бе обещаващо за гостите, които можеха да изравнят в 51-та минута, но ударът на Иван Алонсо бе спасен от Виктор Валдес.

Футболистите на Еспаньол продължиха да търсят изравнителното попадение в срещата и Маркес и Коро бяха много близо до попадение във вратата на Барса.

В последната четвърт на мача домакините контролираха случващото се на терена, като сериозни пропуски направиха Пике и Анри, които можеха да направят победата на Барселона още по-убедителна.

След този успех Барса продължава да води еднолично във временното класиране на Примера дивисион с актив от 39 точки, но „синьо-червените” са и с мач повече от втория Реал Мадрид, който е с 31 точки.