Барселона унижи като гост отбора на Валенсия с класическото 3:0 в дербито на 16-ия кръг на испанската Примера дивисион. Два гола за „каталунците“ реализира завърналия се след дълго лечение на травма Самуел Ето'о, а един добави Ейдур Гудоьонсен.

Успехът на възпитаниците на Франк Рийкард обаче бе помрачен от тежката травма която получи звездата на отбора Лионел Меси. Аржентинецът напусна терена принудително в 41-ата минута, след като получи разтежение. Футболистът най-вероятно ще пропусне супердербито на испанския футбол срещу Реал Мадрид на 23 декември.

Резултатът на препълнения стадион „Местая“ бе открит в 12-ата минута. Ето'о получи пас от Меси и след, като преодоля двама бранители на домакините се разписа за 1:0. Няколко минути по-късно Валенсия имаше добра възможност за изравняване, но ударът на Албелда не попадна в рамките на вратата.

В 26-ата минута Самуел Ето'о вкара втория си гол в срещата, получавайки отново пас от аржентинската звезда Лионел Меси. Няколко минути преди почивката Меси бе заменен принудително, като на негово място се появи младока Дос Сантос.

През втората част падна нов гол дело на исландския национал Ейдур Гудьонсен, който оформи крайният резултат. Така след успеха Барселона вече има 34 точки и се доближи на само една от лидера Реал Мадрид. „Белия балет“ приема утре състава на Осасуна.

В друг мач от 16-ия кръг на Примера дивисион Еспаньол се наложи с минималното 1:0 над Леванте. Единственият гол за домакините реализира Жарке в 9-ата минута. Отборът на Еспаньол не познава вкуса на поражението в Испания вече 12 мача.