Барселона разби Реал Мадрид с 5:0 в първото Ел Класико за този сезон, и излезе на първо място в класирането на Примера дивисион. „Каталунците” бяха единственият отбор на терена на „Ноу Камп” и буквално си играеха сами, без да бъдат притеснявани особено от „белите” си гости. Старши треньорът на Барса Хосеп Гуардиола вече има пет поредни успеха над Реал, над различни треньори и различни състави. Успехът бе и подаръкът на играчите към милионите привърженици на тима, по случай 111 години от създаването на Барселона.

Реал Мадрид бе неузнаваем под дъжда в Каталуния, и сякаш се удави още преди първия съдийски сигнал. Барселона владееше топката през по-голяма част от времето, разиграваше необезпокоявано, и създаваше положение след положение. Жозе Моуриньо се опита да запази самообладание край страничната линия, но не успя да промени нищо в подхода на своите през целия двубой.

Дългоочакваният сблъсък между Кристиано Роналдо и Лионел Меси не се състоя, като португалецът бе под всякаква критика, и се забеляза само при две много спорни положения през първото полувреме. От другата страна, Лео Меси отново бе на висота, и макар да не вкара гол, подаде за два с брилянтни отигравания.

Роналдо първо влезе в кадър в 30-та минута, когато Пеп Гуардиола не му подаде една излязла в тъч топка, и футболистът бутна с ръка треньора, след което бързайки да защити своя наставник, Виктор Валдес подхвана свада с португалеца, подкрепен от Шави. Тогава реферът „възнагради” Роналдо и Валдес с по един жълт картон.

В 40-та минута Роналдо отново попадна под прожекторите, когато претендираше за дузпа, след като имаше съприкосновение с Валдес в наказателното поле. Арбитърът обаче реши друго, и остави играта да продължи, въпреки протестите.

И двата състава имаха някои претенции към съдийската бригада – Реал за засада при един от головете, а Барса – за червен картон за Рикардо Карвальо.

Превъзходството на Барселона обаче бе толкова голямо, и толкова категорично, че обезсмисли всякакви други спорове. Още в 6-та минута Меси стреля много технично и прехвърли Касияс, но топката срещна левия стълб на вратата на Реал Мадрид.

Шави откри резултата още в 10-та минута, след грешка в защитата на Реал, когато бе оставен непокрит в пеналта, и след разиграване отляво, топката лесно достигна до него. Отново „бялата” отбрана се представи трагично в 17-та минута, когато Давид Вия след хубава бърза атака направи за смях Рамос, след което пусна остър пас към Педро, който на празна врата вкара за 2:0. Реал се опита да отговори на силната игра на Барселона, но удар на Анхел ди Мария бе отразен от Валдес. 

Второто полувреме бе още по-кошмарно за Реал Мадрид. В 55-та минута Меси изведе зад отбраната Вия, който се озова сам срещу Касияс и го преодоля за 3:0. Ситуацията се повтори в 58-та минута, когато Меси отново пусна пас към Вия, който избяга от своя пазач и се озова сам срещу вратаря на Реал Мадрид, след което стреля покрай него за 4:0. Така заключителният половин час от мача на практика се обезсмисли, само за да доведе до грозен завършек.

В 90-та минута Боян Къркич центрира в наказателното поле на Реал Мадрид, след което резервата Хефрен се измъкна от Рамос и прати топката за пети път във вратата на Касияс.

В добавеното време Серхио Рамос фаулира много грубо Меси, след което удари в лицето Пуйол и се стигна до меле в центъра на терена. Оттам Рамос бе изгонен директно, някои испански национали, световни шампиони, размениха шамари, а реферът едва изчака да приключи екшънът, за да даде край на мача.

Победата изкачи Барселона на първо място в класирането с 34 точки, на две пред Реал.