Барселона победи безпроблемно Атлетико Мадрид с 3:0 в дербито на 22-рия кръг в Примера дивисион. По този начин каталунците счупиха поредния рекорд в испанския футбол - за най-много поредни победи. Отборът на Пеп Гуардиола вече 16 мача поред взима по три точки, с което подобри досегашното постижение от 15 поредни победи, дело на Реал Мадрид с Алфредо Ди Стефано през сезон 1960/61.

Очакваше се двубоят да бъде оспорван с оглед на последните двубои между двата тима. Очакванията обаче не се оправдаха и каталунците в типичния си безмилостен стил смазаха своя съперник, като почти не му дадоха възможност да играе.

Над всички бе обичайният заподозрян Лео Меси, който реализира хеттрик и вече има 24 попадения, с което изпревари Кристиано Роналдо в голмайсторската листа.

Резултатът бе открит в 17-та минута. Алвеш подаде към Меси отдясно, аржентинецът проби в типично свой стил към средата на терена и с плътен удар по земята с левия крак вкара в долния ъгъл на вратата на Давид Де Хеа за 1:0.

В 28-та минута преднината на каталунците бе удвоена. Антонио Лопес се опита да изчисти след пробив на Давид Вия, малко щастливо обаче топката попадна в Меси, който от близко разстояние вкара втория си гол в мача.

В началото на втората част гостите бяха близо до поне почетен гол, но отбраната на Барса опази вратата си суха. Жерар Пике дори изби топката от голлинията след удар на Фелипе.

Меси сложи точка на спора в 79-та минута, когато оформи своя хеттрик. Аржентинецът изведе Вия сам срещу Де Хеа, ударът на нападателя срещна тялото на стража и попадна точно на крака на връхлитащия Меси, който само чукна топката във вратата.

В класирането Барса е лидер с 61 точки, с 10 повече от втория Реал Мадрид, който в неделя е домакин на Реал Сосиедад. Атлетико е на седмо място с 30 точки.