Барселона отбелязва най-слабия си старт на сезон от далечната 2005 година. След изиграването на седем кръга каталунците са само с 13 точки в своя актив, загубила са 8 точки и се намират едва на четвърто място във временното класиране.

Барселона допусна две загуби от Алавес насред „Камп Ноу“ и от Селта Виго на „Балаидос“, а освен това отборът воден от Луис Енрике направи и равен с Атлетико Мадрид отново на своя стадион.

Барселона записа най-слабото си начало от старта на сезон 2005/06 насам. Тогава отборът воден от Франк Рийкард също е четвърти в класирането, но с едва 10 точки (3 по-малко в сравнение с кризата сега). В крайна сметка обаче тогава Барса печели дубъл - титлата в Испания и Шампионската лига.
Въпреки слабият старт в Ла Лига, Барселона не изостава толкова сериозно от лидерите – на две точки от Атлетико и Реал Мадрид и на една зад третия Севиля.

След паузата заради мачовете на националните отбори Барселона е домакин на Депортиво Ла Коруня в мач от осмия кръг на Ла Лига, а след това играе срещу Манчестър Сити в двубой от груповата фаза на Шампионската лига.