Отборът на Барселона се наложи с 2:0 при гостуването си на Ейбар от 27-я кръг на Ла Лига. С два гола на Лионел Меси, каталунците не допуснаха грешна стъпка и така запазиха известния си комфорт пред Реал Мадрид в челото на класирането. Момчетата на Луис Енрике имат 65 точки, а „белите“ са втори с 61, но с мач по-малко.

Следващата седмица, на 22-и март, е суперсблъсъкът между Барса и Реал.

Същевременно двубоят с Ейбар ще остане паметен за Шави Ернандес, който изигра своя мач номер 750 с екипа на тима от „Камп Ноу“.

Барселона имаше смазващо превъзходство през всичките 90 минути на срещата. Каталунците доминираха по отношение на всички компоненти на играта, а Лионел Меси бе във вихъра си. Той се отчете с няколко великолепни пробива в началото на срещата, а около 20-ата минута хитро навърза няколко противникови играчи, в резултат на което комбинира с Луис Суарес. Той, на свой ред, обаче тръгна да връща към него, а така остротата на атаката се притъпи.

След 30 минути игра Борха Екиса игра с ръка в наказателното поле след удар на Меси, а главният рефер посочи бялата точка. Зад топката застана четирикратният носител на Златната топка, който стреля прецизно и се разписа за 1:0.

В добавеното време на първата част Луис Суарес получи топката в наказателното поле, а но не успя да увеличи аванса на своя състав.

С подновяването на играта през втората част възпитаниците на Луис Енрике продължиха да са по-активният състав на терена, а в 55-ата минута авансът им бе удвоен. Иван Ракитич центрира от корнер, а авторът на първото попадение Лионел Меси стреля, насочвайки топката към вратата. От голлинията футболист на домакините не успя да изчисти и така топката се озова в мрежата за 2:0.

Минута преди края на редовното време Ейбар имаше възможност да върне един гол, но удар на Федерико Пиовакари не намери целта.

Така каталунците се поздравиха с успеха и продължават да оглавяват класирането с 65 точки. Ейбар е 14-и с 27.